Zadrugama 667 miliona dinara za unapređenje proizvodnje

Na treći konkurs u okviru projekta "500 zadruga u 500 sela" stiglo je gotovo 300 zahteva. Sredstva, 667 miliona dinara, dobilo je 58 projekata iz cele Srbije. Preduslov da uđu u konkurenciju bilo je da dobiju odobrenje svoje opštine.

Zadruga "Morava" okuplja povrtare iz šest požeških sela. Pre nekoliko godina su uspeli da vrate zadružnu imovinu, ali im je daleko veći podsticaj, kažu, novac koji su dobili u okviru projekta za oživljavanje zadruga.

"Pokušaćemo i nadam se uspeti da stvorimo mogućnost da naši zadrugari umesto sirovine prodaju gotov proizvod, prevashodno ćemo se bazirati na proizvodnji, pakovanju i preradi kupusa, paprike, paradajza, krastavaca i ostalog povrća", kaže Branko varničić, direktor zadruge "Morava" iz Gorobilja.

Još 12 zadruga je dobilo novac za preradu. Ostali za osnovnu proizvodnju.

"Dobro je što su sredstva dobile zadruge koje se bave radno intenzivnom proizvodnjom i preradom, jer vidite, samo u izvozu voća prosečna cena svežeg voća iz srbije je negde oko 80 i nešto evrocenti a prerađenog voća negde oko 1,90", kaže Zoran Keserović, autor projekta "500 zadruga u 500 sela".

Za tri godine, koliko traje projekat, formirano je 605 zadruga, kaže resorni ministar.

"To je impresivna brojka koja govori da je vraćeno poverenje u zadrugarstvo Srbije, gde imamo jaku zadrugu i dobro pozicioniranu. Možemo da kažemo da će to selo ostati da živi", kaže Milan Krkokabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj.

Na trećem konkursu za dodelu sredstava bolje su prošle novoosnovane zadruge - novac su dobile 33, a od onih koje već rade i imaju mesto na tržištu - 23. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво