Budžet predviđa veće plate i penzije, koliko je to moguće

Najavljeno je povećanje plata od osam do 15 procenata, a penzije će se obračunavati po takozvanoj švajcarskoj formuli. Profesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić rekao je za RTS da će povećanje podstaći proizvodnju i povećati zaposlenost.

Nakon predstavljanja i rasprave o budžetu za narednu godinu u Skupštini Srbije, poslanici počinju raspravu o amandmanima.

Budžet je prilično uravnotežen i posebno je važna razvojna komponenta – izdvojena visoka ulaganja u kapitalne investicije, rekao je Hasan Hanić.

"On je razvojni posredno, preko porasta plata i penzija, što bi trebalo da obezbedi porast javne i privatne potrošnje, a to sa svoje strane podstiče proizvodnju i povećava zaposlenost", istakao je Hanić.

Prema njegovim rečima, trebalo bi očekivati da se plan budžeta realizuje u narednoj godini.

Istakao je da je rast penzija realan i da se zasniva na pouzdanim projekcijama rasta inflacije i plata. Sa druge strane, Hanić kaže da projektovani rast plata može biti predmet kritike.

"Plate jesu niske, bilo je potrebno povećanje. Međutim, porast plata u javnom sektoru čini se da je veći u odnosu na mogućnosti privrede i projektovani privredni rast", naglasio je Hanić.

Istakao je da je Fiskalni savet ocenio nizak deficit od 20 milijardi dinara kao veomu dobru činjenicu, što vodi ka tome da se javni dug u odnosu na BDP i dalje smanjuje.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 26. nov 2019, 09:46) - Ninas [neregistrovani]

Penzija

Oni koji imaju malu penziju radili su 10 do 15 godina. I sta bi sad hteli. Raditi se mora bar 35 godina da bi imao nesto da prezivis.

(ponedeljak, 25. nov 2019, 10:05) - anonymous [neregistrovani]

Švajcarska formula?

Da li je to ona formula koja kad se upotrebi, penzije od 100.000 dinara uveća za 25.000 dinara, dok one penzije od 15.000 dinara uveća za 500 dinara?
Onima koji imaju mnogo sve je malo, dok bi najsiromasnijim penzionerima uvecanje od 3 - 4 hiljade znacilo razliku između gladi i obicnog siromastva...
Penzije takve kakve jesu, najpostenije bi bilo uvecati po sistemu - ukupna suma novca predvidjena za uvecanje penzija, podeljena sa brojem korisnika penzija...
Svi dobiju identicno povecanje, i narod bolje zivi...jos malo pa normalno.