Krediti i za socijalno ugrožene

Mnogi banke doživljavaju kao surove institucije koje interesuje samo profit. Međutim, da li zbog manjka klijenata ili konkurencije, i bankari su počeli sa socijalno odgovornim poslovanjem po principu "čini dobro da bi i tebi bilo dobro".

Da li su bankari omekšali tvrdeći da ne mogu svakom da odobre kredite ili je konkurencija učinila svoje, ali sada su klasični krediti dostupni i socijalno ugroženim i ranjivim kategorijama.

Tržišna vremena se menjaju i bankari su počeli da daju savete, a zatim i da prate takve klijente kako bi se njihov posao održao.

"Naša grupa je uradila veliki broj ovakvih projekta i trenutno su ti krediti u toku, da tako kažem. Tokom trajanja kredita meri se i prati ostvarivanje pozitivnog uticaja u društvenoj sredini, tako da se očekuju i dobri rezultati", ističe vođa tima Milena Rajković.

Udruženje "Atina" 16 godina, to jest od kada postoji, zbrinjava žrtve porodičnog nasilja.

Već nekoliko godina ima i proizvodnju i prodavnicu prehrambenih proizvoda. Posle pokretanja posla uz pomoć donacija, sada razmišljaju i o kreditu.

"Naravno da promišljamo različite rizike ulaska u drugačije poslovne odnose sa bankama. Zajedno sa njima, unapredili smo neke aspekte poslovanja. Oni nam nisu samo pomogli finansijski, već i da promislimo neke aspekte poslovanja i da budemo u situaciji da razmišljamo kako ući u investicioni ciklus", kaže Maja Savić iz udruženja "Atina".

Saveti uvek potrebni

Posle dobre ideje, ostaje niz poteza početničkih firmi kako bi održale stabilnost i bile rentabilne.

Vlasnici takvih firmi često greše i potrebni su im saveti.

"Imamo primer da su troškovi bili neadekvatno procenjeni pa je finalni proizvod koštao mnogo više nego što je mogao da se proda na tržištu. Prosto je bio nekonkurentan. Zatim, proizvodi su gurani kroz neke kanale gde nije bilo klijenata koji su mogli da ih kupe", kaže Zporan Ristić, direktor za razvoj poslovanja Unikredit banke.

Ranjive kategorije poput mladih, starih, početnika, za sada mogu da računaju na investicione kredite i kredite za obrtna sredstva do 25.000 evra.

Rok otplate je do sedam godina a godišnja kamata od pet do sedam odsto.

Osim dobre ideje mora postojati biznis plan i kontrola održivosti poslovanja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво