Taksa Prištine i dalje na snazi – "ne zanima ih šta potrošači traže"

Za godinu dana od kako je Priština uvela taksu od 100 odsto, srpska privreda je izgubila 395,7 miliona evra. U gubitku su i kosovska preduzeća, ali i tamošnji potrošači koji su se suočili sa poskupljenjima. Od nove kosovske vlade očekuje se da ukine taksu, ali će njene posledice potrajati.

Srpska roba na rafovima zamenjena je robom iz okruženja i zemalja zapadne Evrope.

"Sve što je bilo u magacinu, što je bilo u drugim prodavnicama, sve je prodato, potrošeno, tako da uglavnom srpske robe nema", kaže trgovac u Gračanici Marko Dragutinović. 

Na srpske proizvode, posebno prehrambene, navikli su i Srbi i Albanci, kaže naš sagovornik i dodaje da one koji donose odluke kao da ne zanima šta potrošači traže.

"Podaci kažu da smo u prošlom periodu, kada nije postojala taksa, imali 400 miliona evra uvoz iz Srbije. Sada smo u situaciji da je ta vrednost pala 99 odsto. Sada imamo 3,3 miliona celokupni uvoz iz Srbije", navodi portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci. 

Na Kosmetu su krenula poskupljenja i inflacija je dostigla tri procenta. Porasli su i troškovi domaće proizvodnje, a nije uspela da nadomesti nestašicu srpskih proizvoda.

"Proizvodi iz Srbije zamenjeni su proizvodima koji su stigli iz regiona i drugih zemalja Evropske unije, a politički, prethodna vlada je porez koristila za pokrivanje velikih korupcijskih afera", smatra ekonomski analitičar Naim Gaši. 

Očekuje se da populističku odluku odlazeće ukine sledeća kosovska vlada, ali bi, sudeći po izjavama verovatno budućeg premijera Aljbina Kurtija, to bilo praćno zahtevom za recipročnim merama od Beograda. Kako god, ni bezuslovno ukidanje takse ne bi otklonilo njene loše posledice.

"Ekonomska šteta jeste ogromna, ali dugoročni efekti ovih taksi biće veliki, jer je pored kampanje koja se vodi, teško ponovo plasirati robu na tržište KiM", ukazuje ministar trgovine Rasim Ljajić.

Odluka o taksi pogoršala je odnose Beograda i Prištine i dovela do prekida dijaloga. Pokvarila je i odnos Prištine sa međunarodnim sponzorima, pa je vizna liberalizacija žiteljima Kosova i dalje nedostupna.

Stav o onima koji su uveli taksu pokazali su na nedavnim izborima glasajući za njihov odlazak s političke scene.

broj komentara 0 pošalji komentar