Dva miliona evra od EU za unapređenje usluga za građane

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici uručio je u Nišu certifikate o sprovođenju 19 projekata koji će omogućiti da se u 34 lokalne samouprave razviju i unaprede geografski informacioni sistemi.

U većini ovih lokalnih samouprava geografski informacioni sistemi nisu novina. A, kažu, zbog transparentnosti i dostupnosti informacija preko interneta poverenje građana je veće.

"Nova aplikacija je regionalni projekat sa Opštinom Bojnik bazirana na turističkom potencijalu obe lokalne samouprave, akcenat smo stavili na prirodna i kulturna dobra koja obe lokalne samouprave poseduju a koja nisu dovoljno valorizovana niti javno dostupna", kaže Tatjana Zdravković iz Leskovca.

Jovana Jurišić iz Požarevca kaže da ima veliki benefit i za građane i za investitore, gde oni bukvalno na dva klika mogu da pronađu lokaciju pogodnu za investiranje.

Evropska unija, preko razvojnog programa EU PRO, ulaže dva miliona evra za nabavku softvera i računarske opreme potrebne lokalnim samoupravama da unaprede javnu infrastrukturu, sa ciljem da brzo odgovore na zahteve građana i investitora.

"Jedan od najvećih izazova je upravo digitalizacija. To je jedan od razloga zašto GIS jeste instrument za upravljanje velikom količinom podataka. Drugi izazov je iskoristiti te podatke za projekte koji su namenjeni građanima - bolje planiranje, katastar, saobraćaj, turizam", kaže Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Grad Niš već sprovodi više projekata zajedno sa Evropskom unijom. Rad lokalne samouprave unaprediće novom GIS aplikacijom za promociju turističkog i kulturnog nasleđa.

"Mogućnost pristupa informacijama je danas, rekao bih, od značaja u svim sferama života, a ovaj projekat to i pruža", kaže gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Fabrici je u Nišu posetio i "Nikat klaster" naprednih tehnologoija koji će uz pomoć Evropske unije pomoći niškim IT kompanijama da izađu na evropska tržišta, kao i Startap centar koj će uz evropska sredstva raditi na podršci razvoju malih i srednjih preduzeća iz sektora video-igara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво