NBS: Devizne rezerve na najvišem nivou nakon kupovine devet tona zlata

Narodna banka Srbije korigovala je rast bruto domaćeg proizvoda za 2019. godinu sa 3,5 na 3,6 odsto. Devizne rezerve su premašile 14,2 milijarde evra i istorijski su na najvišem nivou, nakon kupovine devet tona zlata iz Bazela. Demantovano je da će povećanje plata i penzija uticati na inflaciju.

Jorgovanka Tabaković kaže da niko ne može da ospori rezultate koji su postignuti u poslednjih šest godina kada je reč o osnovnim postulatima ekonomske politike i da je Srbija iznutra sebi najveća snaga.

Naglasila je da raste nivo kredita privredi i stanovništvu, da je pao i nivo nenaplativih kredita.

Kao veliki uspeh istakla je kupovinu zlata najvišeg kvaliteta na međunarodnom tržištu, čime je zemlja obezbeđena od mogućih ekonomskih udara.

Devet tona je ostalo u Bazelu kako bi se smanjili troškovi i koje se može u svakom momentu i prodati. Prethodno je Narodna banka kupila u Boru od "Ziđina" jednu tonu.

Navela je da Srbija sada ima 30,4 tona zlata, što u deviznim rezervama predstavlja oko 10 procenata.

"Ostatak deviznih rezervi je restrukturiran, tako da predstavlja sigurnost na isti način kao što restrukturiramo javni dug – povećavajući iznos u dinarima i u evrima, zato što na odnos dinar-evro možemo da utičemo snižavajući vrednosti duga u dolarima", rekla je Tabakovićeva.

Inflacija je trenutno ispod donjeg projektovanog nivoa i tako će biti do sredine iduće godine.

Privredni rast je ostvaren uprkos sumnjama i on je u poslednjem tromesečju bio čak 4,7 odsto međugodišnje.

Narodna banka demantuje da će najavljeno povećanje plata i penzija uticati na inflaciju i rast bruto domaćeg proizvoda, jer one će rasti ispod tog nivoa i da penzije u privatnoj potrošnji utiču sa 12 procenata, a zarade u privatnom sektoru sa 45 odsto.

Demantovali su i da potrošnja ide na teret javnih investicija koje su već sada oko 22 odsto sa ciljem da pređu 25 odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара