Srbija ispunila više od 40 odsto preporuka iz Bele knjige stranih investitora

Savet stranih investitora predstavio je Belu knjigu predstavnicima vlasti, privrednicima i društvenoj zajednici, kao i preporuke usmerene da podrže privredni rast i bolji životni standard. Premijerka Ana Brnabić izrazila je zadovoljstvo što je Srbija uspela da ispuni više od 40 odsto preporuka, ocenjujući da je to dobar rezultat, ali da je moglo biti i bolje.

Šesnaestu godinu zaredom, Savet stranih investitora u Beloj knjizi ocenjuje poslovnu klimu i daje preporuku Vladi šta da čini, kako bi poboljšala privredni ambijent u državi i povećala životni standard građana.

Prema "FIC indeksu" koji je objavljen u najnovijem izdanju Bele knjige, u periodu od novembra 2018. do oktobra 2019. godine, dve oblasti sa najboljim učinkom su regulative koja se odnosi na duvansku industriju i transport, kao i prošle godine.

Pridodate su još dve oblasti, industrija nafte i gasa i Zakon o javnom beležništvu.

Od devet prioritetnih tema Radne grupe Saveta i Vlade Srbije za sprovođenje preporuka Bele knjige, digitalizacija, borba protiv nedozvoljene trgovine, stečaj i farmaceutksa industrija su zabeležili umereni napredak , nekretnine i izgradnja i porezi su zabeležili neki nparedak , dok rad, Zakon o deviznom poslovanju i bezbednost hrane nisu zabeležili napredak.

Brnabić: Dobar rezultat, ali moglo je biti bolje

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je zadovoljstvo što je Srbija uspela da ispuni više od 40 odsto preporuka iz "Bele knjige", ocenjujući da je to dobar rezultat, ali da je moglo biti i bolje.

"Ove godine imamo 41 odsto ispunjenih preporuka, to je najbolji rezultat od 2011. godine, od kada se meri uspeh u procentu preporuka koje je Vlada implementirala, rekla je Brnabićeva.

Ukazala je da je u Vladi Srbije formirana Radna grupa za ubrzanje preporuka iz Bele knjige, zahvaljujući kojoj je, ističe, uspostavljena drugačija dinamika sporvođenja reformi i stalna komunikacija sa privrednicima.

"Sledeće godine ćemo biti i bolji, jer postoje neke oblasti koje su u izveštaju prepoznate kao da nije bilo pomaka, ali Vlada Srbije je već usvojila predloge zakona i uputila neke od tih predloga u Skupštinu", rekla je Brnabićeva.

Ističe da će Srbija nastaviti i bržim tempom iduće godine u primeni predloga iz Bele knjige, navodeći da je cilj da pređe "magičnu cifru" od 50 odsto ispunjenih preporuka.

Mihajlović: Ne vidi se veliki broj pomaka

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, rekla je da rast BDP-a, rast investicija, Duing biznis lista Svetske banke i povezivanje u oblasti transporta jasno pokazuju da Srbija ide napred, iako se veliki broj tih pomaka ne vidi u Beloj knjizi Saveta stranih investitora.

"Hvala kompanijama članicama Saveta stranih investitora što zapošljavaju građane Srbije, gotovo 100.000 ljudi, ili oko pet odsto ukupnog broja zaposlenih u Srbiji, što redovno isplaćuju plate. Važno je da razgovaramo o partnerskom odnosu između Saveta i Vlade", rekla je Mihajlovićeva.

Istakla da "nije ni zadovoljna ni srećna ovogodišnjim izveštajem jer se u "Beloj knjizi" mnogo toga što je urađeno ne vidi, a da svi znamo da se Srbija menja mnogo više od onoga što piše u izveštaju".

"Mislim da zajedno sa Savetom moramo jasnije da definišemo ono što se prati i sprovodi u okviru Bele knjige, a ne slažem se ni sa poređenjem Duing biznis liste sa Belom knjigom", rekla je Mihajlovićeva, i dodala da svakako još puno posla predstoji da bi se dodatno unapredio poslovni ambijent u Srbiji.

Labus: Napredak veći nego na Duing biznis listi

Belu knjigu je predstavio urednik izdanja Miroljub Labus koji je rekao da Savet stranih investitora uvek voli da poredi svoje indekse sa indeksom Duing biznis liste Svetske banke.

"Ako nastavite ovako i sledeće godine, biće dobro", rekao je Labus i dodao da je Srbija po indeksu Saveta stranih investitora napredovala još više nego na Duing biznis listi.

"Naše članice čak su i strože ocenjivale napredak nego ljudi iz Svestske banke", rekao je Labus.

Objasnio je da je 11 odbora Saveta stranih investitora radilo u 60 sektora dok Svetska banka užima u obzir 10 sektora.

Fabrici: Srbija ima evropsku perspektivu 

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici je rekao da Srbija ima perspektivu u EU i da se ona nije promenila.

"Ono što se desilo u Briselu je nedostaka konsenzusa o jednoj odluci, ali ona nije bila negativna. Savet je rekao da će proces proširenja biti jedan od prioriteta u politici EU", poručio je Fabrici.

Rekao je da se izdanjem Bele knjige meri pritisak i temperatura poslovnog okruženja i da je danas važan događaj za EU kako bi se iz perspektive privrede sagledalo stanje.

Istakao je i da je stopa primene preporuka iz Bele knjige porasla, ali da ambicije treba da budu veće kako bi se dostiglo bar 50 odsto preporuka koje su navedene.

"Privrednicima je potrebna predvidivost, ne vole iznenađenja, njih treba konsultovati", rekao je Fabrici.

Srbija je svakakao postigla napredak, ocenio je, "u nekim oblastima veći, u nekim manji", ali je dodao da predstoji još posla, te da je njegov tim posvećen ubrzanaju čitavog procesa.

"Nadam se da kada se budemo videli sledeće godine da ćemo uspeti da dostignemi cifru od 50 odsto primenjenih preporuka", naglasio je Fabrici.

Nakon predstavljanja Bele knjige, usledila je panel diskusija o tome kako unaprediti poslovno okruženje u Srbiji.

Razgovarali su ministarka Zorana Mihajlović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, predsednica Saveta stranih invetitora Jana Mihajlova i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво