Naredne godine veće subvencije za poljoprivredu, najviše novca stočarima

Od ukupno 1.335 milijardi dinara koliko država planira da potroši sledeće godine, 52 milijarde dinara odvojeno je za poljoprivredu. Najveći deo novca, 40,5 milijardi biće potrošeno na subvencije, što je 900 miliona dinara više nego ove godine.

Veće podsticaje će dobiti vinari, stočari i organski proizvođači. Najviše novca, kao i do sada, dobiće stočari kojima je namenjeno dve trećine subvencija.

Najbolje će proći oni koji gaje krave zbog teladi.

"Sa 25.000 na 40.000 dinara će ići subvencija, a imaćemo još jednu novu meru podrške. To je subvencionisani kredit sa rokom otplate od pet godina sa grejs periodom od dve godine za one koji u sistemu krava-tele žele da proizvode genetski potencijal", objasnio je ministar poljiprivrede Branislav Nedimović.

Subvencije za organsku hranu 

Na dvostruko veće podsticaje može da računa i oko 7000 certifikovanih proizvođača organske hrane.

"Očekujemo da to utiče na povećanje površina uključenih u organsku proizvodnju, na povećanje broja proizvođača, na razvoj domaćeg tržišta, kao i na povećanje stope izvoza. Da bi se sve ovo desilo, mora da postoji i kontinuitet u ovoj meri", ističe Ivana Simić iz udruženja "Serbia Organika".

Za ratare ništa novo 

I u 2020. godini, ratari će dobijaće 4.000 dinara po hektaru i 1.200 dinara za gorivo.

Kažu da nije malo, pod uslovom da im se uredbom omogući ono što im je obećano još pretprošle godine.

"Tražili smo da se u okviru budžeta izdvoje sredstva od kojih bismo uzimali veštačko mineralno đubrivo koje je jako bitna stavka u poljoprivredi, a koje bismo vraćali svojim poljoprivrednim proizvodima kroz pšenicu i kukuruz", objašnjava Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije.

"Neophodna rejonizacija" 

Veći budžet za agrar za poznavaoce prilika je dobar potez, a trebalo bi, kažu, da ga prati rejonizacija.

"Ona će pomoći da se pravilno raspodeli novac, naročito u voćarskoj proizvodnji", kaže Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Ističe da mu je drago što se razmišlja o stočarstvu. "Pitanje je samo kako će se definisati davanja za stočarstvo i da li ćemo prepoznati da su veći sistemi koji imaju kapaciteta ti koji treba da povuku", kaže Jovanović.

Kada se odbiju subvencije, preostalih deset odsto agrarnog budžeta koristiće se za podsticaj prerade. Investitori će, kao i do sada, vratiti polovinu uloženog.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво