Si Đinping u poseti Grčkoj, unapređenje projekta "Pojas i Put"

Kineski predsednik Si Đinping u Atini razgovara sa političkim liderima u Grčkoj o unapređenju velike globalne investicione inicijative "Pojas i Put" unutar Evropske unije. Potpisano je 16 bilateralnih sporazuma među kojima je niz o investiranju i prisustvu državne Banke Kine u Atini.

Sa premijerom Micotakisom, Si je posetio najveću grčku luku Pirej, koja je pod kontrolom kompanije "Kosko", kineskog državnog transportnog giganta.

"Smatram da naša saradnja može da udruži naše prednosti i da bude svima od koristi. Na primeru luke Pirej možemo da vidimo da je kao rezultat naše saradnje nastala najveća luka na Mediteranu", rekao je predsednik Kine.

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis kaže da Grčka priznaje Kinu ne samo kao veliku silu, već i kao zemlju koja je na težak način stekla vodeću geostratešku, ekonomsku i političku ulogu. 

Grčki premijer boravio je prošle nedelje u Šangaju, gde se sastao sa Sijem na kineskom Međunarodnom Ekspo-Import sajmu 2019.

Grčka se u aprilu pridružila kineskoj trgovinskoj inicijativi "Pojas i Put" pokrenutoj pre sedam godina, koja obuhvata uglavnom zemlje centralne i istočne Evrope.

Više hiljada kineskih investitora pokupovalo je stanove u Atini i drugim grčkim gradovima u okviru takozvanog programa "zlatna viza", koji strancima koji ulože više od 250.000 evra (275.750 dolara) u lokalnu imovinu nudi petogodišnju dozvolu boravka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво