Si Đinping u poseti Grčkoj, unapređenje projekta "Pojas i Put"

Kineski predsednik Si Đinping u Atini razgovara sa političkim liderima u Grčkoj o unapređenju velike globalne investicione inicijative "Pojas i Put" unutar Evropske unije. Potpisano je 16 bilateralnih sporazuma među kojima je niz o investiranju i prisustvu državne Banke Kine u Atini.

Sa premijerom Micotakisom, Si je posetio najveću grčku luku Pirej, koja je pod kontrolom kompanije "Kosko", kineskog državnog transportnog giganta.

"Smatram da naša saradnja može da udruži naše prednosti i da bude svima od koristi. Na primeru luke Pirej možemo da vidimo da je kao rezultat naše saradnje nastala najveća luka na Mediteranu", rekao je predsednik Kine.

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis kaže da Grčka priznaje Kinu ne samo kao veliku silu, već i kao zemlju koja je na težak način stekla vodeću geostratešku, ekonomsku i političku ulogu. 

Grčki premijer boravio je prošle nedelje u Šangaju, gde se sastao sa Sijem na kineskom Međunarodnom Ekspo-Import sajmu 2019.

Grčka se u aprilu pridružila kineskoj trgovinskoj inicijativi "Pojas i Put" pokrenutoj pre sedam godina, koja obuhvata uglavnom zemlje centralne i istočne Evrope.

Više hiljada kineskih investitora pokupovalo je stanove u Atini i drugim grčkim gradovima u okviru takozvanog programa "zlatna viza", koji strancima koji ulože više od 250.000 evra (275.750 dolara) u lokalnu imovinu nudi petogodišnju dozvolu boravka.

broj komentara 0 pošalji komentar