Brnabićeva na Privrednom forumu u Berlinu, Nemačka ključni ekonomski partner

Predsednica Vlade Ana Brnabić predstavila je privredne potencijale i uslove za ulaganja u Srbiju na ekonomskom samitu u Berlinu. Skupu posvećenom pre svega digitalizaciji, prisustvovali su predstavnici najuticajnijih svetskih i evropskih kompanija, ne samo iz IT sektora, već i automobilske industrije i bankarstva.

Premijerka je na panelu pod nazivom "Svet u previranju - Zajedno smo jači", kojim je otvoren Privredni forumu u Berlinu, a koji organizuje Zidojče Cajtung, izrazila uverenje da će Nemačka još dugo ostati ekonomski lider u Evropi, navodeći da je ona naš ključni ekonomski partner i da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 60.000 radnika, kao i da su mnogi glavni investitori u Srbiji upravo iz Nemačke.

''Nemačke kompanije i poslodavci su glavni partneri u reformama Srbiji, a mi moramo da uradimo više da odliv mozgova preokrenemo u cirkulisanje mozgova, kao i da što više naših građana vratimo u zemlju'', rekla je premijerka, koja je drugu godinu zaredom bila gost Privrednog foruma u Berlinu, a dobila je poziv da učestvuje i sledeće godine.

Brnabićeva je kazala da se Srbija i ostale zemlje Balkana suočavaju sa brojnim lokalnim i globalnim izazovima, pri čemu je kao lokalne izazove navela regionalnu povezanost, stabilnost, i pecepciju regiona koja je, kako je ocenila, dugo bila problematična.

''Drugi veliki izazov za nas je odliv mozgova i Srbija mora da se bori da ne izgubi ključne potencijale za njen razvo'', rekla je Brnabićeva koja je i prošle godine učestvovala na Privrenom forumu u Berlinu.

Dodala je da Srbija mnogo može da nauči od Nemačke i kao primer navela uvođenje dualnog obrazovanja zasnovanog na nemačkom modelu u srpsko školstvo.

''Sada idemo korak dalje i digitalizujemo taj sistem'', kazala je Brnabićeva.

Kao globalne izazove za Srbiju i ostale zemlje na Balkanu označila je klimatske promene, migracije, terorizam i ekstremizam, populizam , digitalizaciju i četvrtu industrijsku revoluciju.

"Cilj Srbije da ima ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama" 

Govoreći o digitalizaciji Brnabićeva je istakla da je to jedina šansa da Srbiju uhvati korak za razvijenim zemljama.

Kako je rekla, u poslednjih godinu dana urađeno je mnogo u toj oblasti, pre svega u obrazovanju, navodeći da je informatika osnovne škole i da se od petog razreda uči programiranje.

''Za dve godine imaćemo decu koja završavaju osnovnu školu sa znanjem četiri programska jezika'', rekla je premijerka.

Naglasila je da je cilj Srbije da ima ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama i dodala da je država uložila milione evra u razvoj nauke, startapova, haj-tek tehnologija, kao da je osnovan Fond za nauku.

Brnabićeva je ocenila da vlada ima ključnu ulogu u određenju smernica za razvoj i transformaciju ekonomije i dodala je da je potrebno što više podstaći samozapošljavanje, razvoj preduzetništva i ostavranje malih kompanija.

"Nikada bolje vreme za investiranje" 

Svet se menja i važno je ići u susret tim promenama i tako jačati svoju ekonomiju. To je poruka organizatora Samita, jednog od najuticajnijih medija u Evropi.

"Nikada nije bilo bolje vreme za investiranje nego sada, ali je puno nepoznanica. Mi kritikujemo mnogo, ali smo i optimisti. Pod sloganom 'Zajedno smo jači' želimo da spojimo ekonomiju i politiku i to na mestu gde je pre 30 godina pao Berlinski zid. To je događaj koji nam daje puno razloga da budemo optimisti", kaže Volfgang Krač iz Zidojče Cajtunga.

Mišel Sen iz kompanije ''Simens'' istakao je da ekonomija zahteva stabilnost i da ta kompanija, koja ima dve fabrike u Srbiji, želi da pomogne Srbiji u transformaciji njene ekonomije.

On je ukazao da će pitanje energetike pormeniti svet i da će u budućnosti na energiji graditi i zasnivati ekonomski i socijalni sistemi.

''Postoje nove, ekološki prihvatljivije tehnologije, poput vodonične. Kompanije, političari, regulator ii društvo moramo da ih dovedemo do 'industrijske zrelosti'. Jeru svetu raste potražnja za energijom'', naveo je Sen.

Na panelu su učestvovali i Diter Kemp iz Saveza nemačkih privrednika i Andelika Renkhof Muke iz kompanije "Varem".

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. nov 2019, 20:11) - anonymous [neregistrovani]

Srbija treba biti ponosna

Sto je na ovakvim skupovima predstavlja kompetentna osoba .Presednica Brnabic daje svojim znanjem veliki doprinos pozitivnom imidzu Srbije u svetu.