U Srbiji ima sve više IT firmi

IT tržište Srbije raste godišnje po stopi od 10,2 odsto a u prvih osam meseci ove godine osnovano je 229 programerskih firmi. Vrednost tog tržišta je 538,5 miliona evra, školujemo sve više kadrova u tom sektoru, a privreda i operateri pripremaju se za uvođenje 5-G mreže. To su samo neke od tema regionalne konferencije konferencije o IT poslovanju – BIZIT.

Imamo 8,6 odsto više IT firmi nego prethodne godine, a preko 2.300 njih prihoduje više od milion dinara.

"Ove godine imamo 9.747 spram 5.523 koliko smo ih imali 2012, što je skok od nekih 76,5 odsto za šest godina. Da li je to dovoljno, mi mislimo da nije, moramo raditi da ih bude još više, ali imamo rast", kaže pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević.

Krajem sledeće godine biće raspisan tender za uvođenje 5G mreže u Srbiji, a očekuje se da korišćenje počne 2021. godine.

Za razliku od 4G mreže predviđene za masovnu upotrebu, 5G je mreža koja treba da podrži poslovanje firmi a preduslov je dodela novih frekvencija na 3,5 gigaherca.

Operateri smatraju da 5G može da uspe samo dobrom saradnjom države, mobilnih operatera i privrede.

"Ako postoji ta simbioza, to je jedini način da 5G bude eksploatisan na pravi način. Jer to onda znači da se uz veliku penetraciju 5G rađaju novi biznis modeli koji to treba da iskoriste na pravi način", rekao je direktor za transformaciju "Vip mobajla" Đorđe Vuksanović.

Posetioci dvodnevne konferencije BIZIT, pored raznih poslovnih rešenja mogli su da vide robote i opremu za IT infrastrukturu.

Inteligentni uređaj za napajanje može sa udaljenosti nadzirati temperaturu, vlagu, protok vazduha i kontrolu pristupa IT ormanu.

Na konferenciji su između ostalog predstavljeni digitalni javni servisi i komunikacije, softveri nove generacije i inovacije u oblasti sajber bezbednosti.

broj komentara 0 pošalji komentar