IMT ponovo traktore za trku ima

Poljoprivrednici kažu da bez traktora "IMT" nema obrade zemljišta, naročito u brdskim predelima. Ti traktori će se ponovo proizvoditi...

Ugovorom kojim je indijska kompanija Tafe preuzela prava na proizvodnju IMT traktora, oživeo je i pogon u Jarkovcu kod Zrenjanina.

Tamo se sklapa pet modela traktora domaće marke, kao i neki od "Tafe" modela.

Za narednu godinu, najavljeni su i novi proizvodi.

Aleksandar Ilić se nije školovao za ovaj posao, ali mu je nakon šest meseci obuke i rada u pogonu IMT-a u Jarkovcu sklapanje traktora postalo rutina.

"Ovde su me pripremili i naučili sve za ovaj posao. Radimo sklapanje traktora i postavljanje kabina. Za kratko vreme sam se obučio. Praktično mogu sam da obavljam ovaj posao", kaže Ilić.

Popularni modeli "IMT 539" i "IMT 549" sa više inovacija, nastaviće rad na njivama.

Najbitnija promena je za osam konjskih snaga jači motor koji, za razliku od prethodnika, ima i standard "euro 3". Poboljšane su i karakteristike ostalih modela.

"Za ovaj period od nekoliko meseci, kompletirali smo blizu 150 traktora, koje smo ponudili na tržištu. Do kraja godine planiramo da uvezemo još oko 100 traktora, kako brenda IMT, tako i brenda Tafe, koji se takođe sklapa ovde u pogonima u Jarkovcu u kategorijama do 60 konjskih snaga", ističe rukovodilac prodaje Dragan Gelačić.

Nova radna mesta 

Meštani Jarkovca su zadovoljni što je prvih osam radnika našlo zaposlenje. Očekuju i više kada se završi rekonstrukcija hale.

Pogon je nekada za IMT imao sasvim drugu namenu, podseća Ljubomir Kacijan koji je bio varilac 27 godina.

"Pravili smo jednoosoovinske prikolice i cevne konstrukcije. Sada je velika razlika. Ovo je montaža, a ono je bilo varenje", kazao je Ljubomir Kacijan.

Delovi za traktor stižu iz Indije. A nakon modernizacije pogona, po sličnom principu, sklapaće se i "Tafe" traktori jačine od 80 do 100 konjskih snaga.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи