Kako kazneno-popravni zavod utiče na otvaranje nove fabrike

Po ugledu na slovenačku fabriku "Humko", u Srbiji će se graditi fabrika organskih đubriva. Slovenci sa "Humkom Valjevo" prave zajedničku fabriku, a u posao uključuju Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici koji će obezbediti sirovine i radnike.

"Humko" je najveća fabrika organskih đubriva i supstrata u Sloveniji. Na tržištu je velika tražnja za njihovim proizvodima, ali zbog evropskih propisa, sve teže dolaze do sirovina. Najviše im nedostaje stajnjak.

"Nemamo većih dobavljača organskog materijala kao što su stajsko đubrivo, ili đubrivo od konja, živine. Toga uopšte nema više, jer u Sloveniji sve već ide u pelet koji se prodaje kao jedan jedini proizvod", kaže Tomaž Čufer, direktor i vlasnik "Humka". 

Zato žele da otvore pogon u Srbiji, gde ima sirovine za organska đubriva.

Svi su izgledi da se ovakva fabrika organskih đubriva, po ugledu na slovenački "Humko", može osnovati u Srbiji. U Valjevu razmišljaju o takvoj investiciji.

"Cilj nam je da i mi u Srbiji napravimo takvu fabriku, a to je fabrika organskih đubriva. Dalje, već smo sklopili ugovor sa Kazneno-popravnim domom u Sremskoj Mitrovici, koji će nam pomoći u radnoj snazi i sirovinama", kaže Ratibor Đokić, suvlasnik "Humka Valjevo".

Pored zatvorskog kruga, gradiće pogon za organska đubriva.

"Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici ima oko 200 muznih krava, imamo 46 konja lipicanera i taj stajnjak bi se koristio prevashodno za proizvodnju takozvanog lisnjaka, odnosno organskog đubriva", kaže Nebojša Draganović, zamenik upravnika KPZ Sremska Mitrovica.

Kaže da im je to veoma važno, jer će uticati na resocijalizaciju osuđenih lica i njihovo osposobljavanje za život posle odsluženja kazne. 

Prve količine organskih đubriva proizvedenih u Srbiji mogu se očekivati na proleće.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво