Skrojen budžet za sledeću godinu – na šta će država trošiti novac

Predlogom Zakona o budžetu predviđaju se ukupni prihodi od 1.314,5 milijardi i rashodi u visini 1.334,7 milijardi dinara. Ministar finansija Siniša Mali poručio je da se predlogom označava završetak procesa konsolidacije javnih finansija i označava početak razvoja.

Vlada Srbije je usvojila je Predlog Zakona o budžetu za 2020. godinu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

U predlogu se predviđa deficit od 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a.

Ministar finansija Siniša Mali je naglasio da je budžet za 2020. godinu razvojni i da se njime podstiče dalji razvoj privrede

Naveo je da je za sledeću godinu projektovan realni rast privrede od četiri odsto.

Prema aktuelnoj fiskalnoj strategiji, kako je dodao, projekcija javnog duga za centralni nivo države za 2020. godinu je 50,3 procenata BDP-a.

"Povećanje plata i penzija ključna karakteristika budžeta"

Ministar je istakao da je ključna karakteristika budžetske politike u 2020. godini ravnomerna raspodela fiskalnog prostora na povećanje životnog standarda, odnosno na povećanje plata i penzija za oko 1,3 odsto BDP-a, podsticaj rastu povećanjem javnih investicija, i poresko rasterećenje rada.

Naglasio je da se predlogom budžeta označava završetak procesa konsolidacije javnih finansija i označava početak razvoja.

"U budžetu je izdvojeno 295,4 milijarde dinara na plate, kao i 581,2 milijarde dinara na penzije za naše najstarije sugrađane. Prema tzv. švajcarskoj formuli, penzije će sledeće godine rasti za 5,4 odsto", navodi Mali.

Kada je reč o kapitalnim investicijama, u predlogu budžeta predviđeno je 198,9 milijardi dinara, a najveći deo tih sredstava odnosi se na saobraćajnu i železničku infrastrukturu.

To znači da se budžetom označava početak realizacije Nacionalnog investicionog plana, objašnjava Mali.

Mali: Cilj da se u što kraćem periodu poveća standard građana

Ministar finansija izjavio je da se Predlogom budžeta za 2020. godinu otvara nova stranica u ekonomskom razvoju Srbije sa ciljem da se u što kraćem vremenskom periodu poveća životni standard građana.

"U budžetu za 2020. godinu imamo dovoljno novca i za povećanje plata u javnom sektoru i za povećanje penzija", rekao je Mali novinarima i podsetio da će plate u javnom sektoru biti veće već od novembra ove godine, i to u procentu od osam do 15 odsto.

Pored toga, povećava se i minimalna cena rada za 3.000 dinara u aposlutnom iznosu i iznosiće 30.022 dinara.

"Već u decembru ćemo ostvariti cilj da prosečna plata bude preko 500 evra, a onda u januaru, februaru očekujemo dalje povećanje", rekao je Mali.

Ministar finansija ističe da nikada više novca nije bilo za nastavak infrastrukturnih radova, navodeći da nas 2020. godine očekuje nastavak izgradnje auto-puteva kao što su Moravski koridor, deonica Pojate-Preljina, Preljina-Požega, Beograd-Sarajevo, Ruma-Loznica, tu su novi mostovi, tuneli... 

Više novca za lečenje retkih bolesti

Povećan je i iznos za unapređenje infrastrukture za zaštitu životne sredine sa ovogodišnjih 23,7 milijardi dinara, na 59,4 milijarde dinara za sledeću godinu.

"I ono što je posebno važno, povećali smo iznos izdvojenih sredstava za lečenje retkih bolesti, koji će iznositi 2,4 milijarde dinara", naglasio je ministar.

Ministar je istakao i da je strateški cilj Vlade smanjenje nezaposlenosti, i podsetio da će se izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, olakšati novo zapošljavanje.

Njime će, kako je objasnio, poslodavci imati oslobađanje od poreza na zarade i od poreza na PIO ukoliko zaposle osobu koja u toku ove godine nije bila u radnom odnosu.

U prvoj godini imaće oslobođenje od 70, u drugoj od 65, a u poslednjoj od 60 procenata.

Planirano je oslobađanje od doprinosa za PIO u celosti prve godine, sledeće 95 odsto i treće godine 85 procenata.

Povećana su sredstva za ulaganje u obrazovanje i inovacije, kao i sredstva Fonda za inovacionu delatnost, dok su za podršku razvoju preduzetništva obezbeđene tri milijarde dinara.

Kao podrška razvoju nauke, udvostručena su sredstva za Fond za nauku na milijardu dinara.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво