Ko će od Nove godine plaćati veće račune za struju i koliko

Od decembra struja za domaćinstva biće skuplja za 3,9 odsto. To će račune za prosečnu mesečnu potrošnju od 300 do 450 kilovat-sati struje uvećati za 100 do 150 dinara. Nadležni kažu da je povećenje odobreno jer su zahtevi EPS-a opravdani.

Domaćinstvima je struja poslednji put poskupela pre više od dve godine, dva odsto. U međuvremenu, ta netržišna cena struje povećala je troškove EPS-a. Istovremeno, u sistem je ušla i velika količina obnovljive energije koja takođe ide na teret preduzeća.

"To je povećanje samo 3,9 odsto. Ima li boljeg argumenta? Mi nismo mogli odbiti da nije bilo opravdano, ako je samo inflacija bila tolika", kaže Dejan Popović, predsednik Saveta Agencije za energetiku.

Prema njegovim rečima, to poskupljenje je vezano za EPS i elektroenergetski sistem da EPS može da nastavi sa normalnim radom, normalnom proizvodnjom i normalnim rastom. 

"Govorimo o minimalnoj korekciji cene električne energije za koju apsolutno postoje sva opravdanja koja je, moram to da istaknem, daleko ispod zahteva i opravdanih troškova energetskih kompanija i sa tom cenom mi smo i dalje apsolutno sa najnižom cenom i u regionu i u Evropskoj uniji", kaže Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Građanima nijedno poskupljenje ne odgovara. U poređenju sa okruženjem, cena u Makedoniji viša je za sedam odsto, u Bosni i Hercegovini 18 odsto, u Crnoj Gori 46 odsto, a u Hrvatskoj 79 odsto.

Stručnjaci procenjuju da decembarsko poskupljenje neće povući rast drugih cena jer važi samo za domaćinstva.

"Ono ne sme i ne može da ima nikakav uticaj na privredu zato što su svi privrednici već sklopili ugovore sa snabdevačima električne energije, jer naše tržište električne energije je otvoreno dugi niz godina. Drugim rečima, celokupna privreda, industrija, svi mali preduzetnici, svi oni svoje potrebe za električnom energijom imaju već zaokružene na bazi dugoročnih ugovora koje su sklopili sa svojim snabdevačima", kaže Miroslav Lutovac, savetnik za energetiku predsednika PKS.

I ove zime, uz gas i drva, najisplativije je grejanje na struju, ali samo TA pećima i to ako se pune noću, kada je struja četiri puta jeftinija.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 01. nov 2019, 22:26) - anonymous [neregistrovani]

Kako je moguce...

...da prosecno domacinstvo ne potrosi ni 500kWh elektricne energije za mesec dana?

(petak, 01. nov 2019, 21:56) - Perica [neregistrovani]

Malo je to

Treba 39 %.

(petak, 01. nov 2019, 20:50) - anonymous [neregistrovani]

Minimalna korekcija

To ne brine one koji imaju
Ali brine one koji nemaju

(petak, 01. nov 2019, 19:58) - dr Bruka [neregistrovani]

objasnjenje

Kad poskupi struja 4% plate ce skociti 5%,a kad poskupi voda 10% plate ce skociti 11%.Zlatno doba.