Mali sa direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan o "Novoj agendi rasta"

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se sa direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan Lindom Van Gelder, sa kojom je razgovarao o "Novoj agendi rasta", na kojoj trenutno radi Svetska banka, odnosno o prioritetima Srbije za narednih pet godina.

Svetska banka smatra da Srbija ima potencijala da dostigne još veći privredni rast, ako bi strateški, na pravi način, ulagala u određene sektore koji tome mogu da doprinesu, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Sagovornici su se saglasili da ohrabruje stopa rasta iz prošle godine, koja iznosi 4,4 odsto.

Prema rečima ministra, očekivanje je da rast za ovu godinu i nadmaši projektovanih 3,5 odsto, dodavši da je za sledeću godinu projektovan realni rast BDP-a četiri odsto.

Kada je reč o prioritetima za narednih pet godina, Mali je istakao da je obrazovanje najvažnije, kako bi Srbija u budućnosti imala obrazovanu i kvalifikovanu radnu snagu.

Kao drugi prioritet, ministar je definisao digitalizaciju i razvoj IT sektora.

Takođe, Mali i Van Gelderova su kao prioritetnu oblast istakli razvoj tržišta kapitala.

Ministar je dodao da region, kao što se povezuje putevima, može da se povezuje i finansijskim tržištima. Van Gelderova je napomenula da Srbija u tome ima apsolutnu podršku Svetske banke, te da može da služi kao primer male zemlje u kojoj se razvija tržište kapitala.

Veća efikasnost javnih preduzeća

Mali i Van Gelderova saglasni su da je "jedan od glavnih prioriteta" za narednu godinu, koji je definisan i sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), povećavanje efikasnosti javnih preduzeća, te da tome treba da se pristupi strateški.

Svetska banka će u narednom periodu napraviti petogodišnji plan (2020–2024) kojim će biti definisani ciljevi i okvir podrške Svetske banke Srbiji u pomenutom periodu.

Kako se navodi, Svetska banka će objaviti i "Novu agendu rasta" za Srbiju koja će ukazati na potencijalne izvore rasta po sektorima.

Ministar Mali se zahvalio na podršci koju Svetska banka pruža Srbiji, zajedno sa Međunarodnom finansijskom korporacijom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара