Vučić: Rast BDP-a izvanredan, Srbija među prve tri zemlje u Evropi

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da je Srbija u trećem kvartalu ove godine ostvarila, prema prvoj proceni, privredni rast od 4,7 odsto. Narednih dana očekuje zvanične podatke da je nezaposlenost pala na stopu ispod 10 odsto.

Aleksandar Vučić je, gostujući na TV Pink, rekao da se Srbija našla među tri zemlje u Evropi sa najvećim privrednim rastom.

Prema njegovim rečima, stopa rasta od 4,7 odsto je izvanredna. Očekuje da će rast BDP-a u ovoj godini preći 3,5 odsto, odnosno da očekuje 3,6 ili 3,7 procenata za celu 2019. godinu.

Ocenio je da ti rezultati pokazuju da se postižu dobri rezultati i da će, ako se nastavi tim trendom u prva dva kvartala naredne godine, to značiti dalje poboljšanje životnog standarda građana Srbije.

Predsednik očekuje da narednih dana dobije zvanične podatke da je Srbija spustila nezaposlenost ispod 10 odsto i tako dostigla nivo EU.

To će biti prvi put da Srbija ima jednocifrenu nezaposlenost, istakao je Vučić.

"Uz to, građani će imati i plate veće od 500 evra. Za kratko vreme smo postigli nešto što će ući u udžbenike. Ponosan sam na te rezultate", naglasio je Vučić.

Kako je rekao, posebno treba raditi na dostizanju "srpskog sna", čemu se, ukazao je predsednik, mnogi podsmevaju.

Objasnio je da "srpski san" znači da se mladim ljudima omogući da mogu da kupe stanove, automobile i drugo, a što ni u Nemačkoj i drugim zapadnim zemljama ne bi mogli lako da steknu.

"Očekujem apsolutni rekord u privlačenju stranih investicija"

Predsednik je istakao da će minimalac biti 254 evra, odnosno oko 30.000 dinara, i da je to za 65 odsto više nego pre samo pet godina.

"Ponosimo se izvozom u IT sektoru. Ukupan izvoz zemlje bio je 2011. godine 11 milijardi, a sada čak 23 milijarde, što mnogo govori o napretku", rekao je Vučić.

Očekuje da Srbija ove godine ostvari apsolutni rekord u privlačenju direktnih stranih investicija i da poveća razliku u odnosu na okolne zemlje, uključujući i zemlje EU - Hrvatsku i Bugarsku.

To, kako je dodao, govori da "ćemo razvijenije zemlje i brže sustizati nego što smo se nadali".

Predsednik je najavio da će 19. decembra, na Svetog Nikolu, za saobraćaj biti otvoren auto-put od Obrenovca do Surčina.

Građanima Umke i Ostružnice poručio je da će pristupni put ka auto-putu imati četiri trake i da će se rešiti pitanje klizišta, da bi sa Čukarice i Železnika mogli da izlaze na auto-put "Miloš Veliki", a kako ne bi morali da čekaju završetak novobeogradske izlaznice sa puta.

Vučić je najavio da će auto-put od Niša do Bugarske biti otvoren 9. novembra.

Govoreći o jučerašnjim sastancima sa predstavnicima EU u Briselu, Vučić je istakao da je ekonomija "naš hleb nasušni" i "sve i svja".

"Samo one zemlje koje su ekonomski jake, vidljive su u svetu. Ekonomija i vojska su dva faktora snage, ali vojska zavisi od ekonomije", ukazao je predsednik.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво