Ministar Antić dobitnik priznanja Međunarodnog energetskog foruma

Ministru Antiću uručeno je priznanje "Top energy" na ovogodišnjem, 13. po redu Forumu "Energetska digitalna perspektiva Srbije", koji je i ove godine organizovan pod pokroviteljstvom Skupštine Vojvodine i Pokrajinske vlade.

Vlada Srbije, zajedno sa lokalnim samoupravama i Pokrajinskom vladom prethodnih godina učinila je mnogo na unapređenju obnovljivih izvora energije i doprineli da Srbija bude apsolutni lider u toj oblasti, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, na otvaranju 13. Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama u Novom Sadu.

"Napravili smo niz pionirskih koraka, koji su nas doveli do toga da danas mogu sa ponosom da kažem da je 2018. i 2019. godine Srbija apsolutni lider u regionu, sa novim i starim kapacitetima iz obnovljivih izvora, a to je 400 megavata iz energije vetra i više od 100 megavata iz ostalih izvora, biomase, solarne energije, hidroenergije", rekao je ministar Antić.

Uveren je da će Srbija ostvariti zacrtani cilj, a to je da će koristiti 27 odsto energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine.

Govoreći o "Turskom toku" i značaju tog projekta, Antić je rekao da će taj projekat dorpineti da Srbija ima sigurno snabdevanje energentima.

"Upravo novi pravac snadevanja Srbije gasom, kao nastavak Turskog toka, preko Bugarske ka Srbiji i prema Mađarskoj i dalje prema centralnoj Evropi je jedan od projekata o kome se dugo vremena govorilo, a danas ga uspešno realizujemo. Želim da vas uverim da će Srbija svoju linijsku deonicu, gasovod od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, završiti do kraja ove godine, negde oko 20. decembra mi planiramo da bude završeno i gas će iz tog pravca krenuti negde 2020. godine", najavio je Antić.

Ministru Antiću uručeno je priznanje "Top energy" na ovogodišnjem, 13. po redu Forumu ''Energetska digitalna perspektiva Srbije'', koji je i ove godine organizovan pod pokroviteljstvom Skupštine Vojvodine i Pokrajinske vlade.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je energetika oblast oko koje se mogu okupiti svi iz oblasti nauke, politike i prakse, bez obzira na političku opredeljenost.

"Kada uzmemo u obzir da Srbija danas ima IT izvor u vrednosti od jedne milijarde evra i u tom razvojnom putu, energetika ima veoma značajno mesto, onda je jasno i koliko je ova oblast važna, ali i koliko su važni ovakvi skupovi", rekao je Pastor.

Pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić rekao je da će Pokrajina nastaviti da podržava projekte primene izvora obnovljive energije, te da je cilj smanjenje potrošnje energenata za 41 odsto.

Prvog dana Foruma dodeljena su priznanja "Top energy", za najuspešnije realizovane projekte iz oblasti energetike u Srbiji i zemljama Jugoistočne Evrope u protekloj godini, a jedan od dobitnika priznanja je i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се