Šta švajcarska formula donosi penzionerima u Srbiji

Dilema oko decimala je razrešena, januarska povišica penzija biće 5,4 odsto. Jednokratnu pomoć penzioneri dobijaju 4. novembra. Pre toga - Skupština Srbije bi u sredu trebalo da usvoji rebalans budžeta PIO Fonda. Potom sledi rasprava o predlogu zakona koji uvodi "švajcarsku formulu".

Dok se za isplatu penzija sa povišicom u državnom budžetu za iduću godinu planira 27 milijardi dinira više, zbog novca potrebnog za isplatu jednokratne pomoći, budžet Penzijskog fonda je u rebalansu.

"Negde oko 668 milijardi dinara je budžet Republičkog fonda PIO, mi očekujemo da to povećanje bude blizu 9 milijardi", rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad boračka i socijalna pitanja.

Nakon novembarskih 5.000 dinara pomoći, januarski ček penzionerima donosi povišicu po švajcarskoj formuli.

"Neće se usvojiti da bude dvaput godišnje, nego jedanput, svejedno taj minus uslovno rečeno lako ćemo prihvatiti", kaže Vasilije Belobrković iz Saveza penzionera Srbije.

U najvećem udruženju penzionera podsećaju da je švajcarski model bio njihov zahtev.

Švajcarsku formulu kao izdašniji način usklađivanja penzija, zemlje koje imaju velika izdvajanja za tu namenu često izbegavaju. Tako Francuska, Austrija, Španija penzije usklađuju isključivo sa inflacijom, jer u tom slučaju trošak za penzije najsporije raste.

Švajcarsku formulu smo imali 2003. godine, ali se već 2006. zbog velikog izdvajanja za penzije, od nje odustalo i prešlo na usklađivanje samo sa inflacijom, a od 2010. je uz kretanje inflacije uveden i rast BDP-a.

Krajem 2014. zbog fiskalne konsolidacije, prešlo se na povišice u skladu sa mogućnostima budžeta.

"Zašto je švajcarski sistem dobar, jer je predvidiv za svakog penzionera, otprilike zna šta ga očekuje i u smislu povećanja i uopšte kretanja penzija", kaže Belobrković.

I nadležni su procenili da je u ovom trenutku kod nas švajcarski model, po kome na rast penzija podjednako utiču plate i inflacija, pravedan i održiv.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 30. okt 2019, 08:24) - vojislav [neregistrovani]

švajcarski model

Sada će penzioneri definitivno znati, da ništa ne znaju i da ni sebe ne prepoznaju ….

(sreda, 30. okt 2019, 04:40) - Mika [neregistrovani]

Obmana

Ovaj nacin uskladjivanja penzija je samo sad pred izbore...verovatno za godinu ili dve ce se promeniti pa ce se vezati samo za inflaciju ili samo za neku jednokratnu pomoc..jel ce reci za penzionere nema para...ide se u pravcu da sve penzionere stave u jednu ponizenu socijalnu kategoriju...nezavisno ko je koliko izdvajao za doprinose...zivi bili pa videli...

(utorak, 29. okt 2019, 22:10) - anonymous [neregistrovani]

Manje

Pa teoretski može da bude i umanjenje. ako se dogodi pad zarada i deflacija?!

(utorak, 29. okt 2019, 20:17) - anonymous [neregistrovani]

Sta je najbolje kod svajcarske formule?

Ne spominje smanjenje penzija.