Setva pšenice i ove jeseni u znaku suše

Ratari još čekaju kišu kako bi ušli u njive. U južnom Banatu gde je pod pšenicom najviše površina setva je stala. Preporuka je da se rokovi pomere za pet do 10 dana.

U Vojvodini je veći deo planiranih površina zasejan i pšenica je već nikla, dok u centralnim i južnim delovima zemlje ratari još čekaju kišu kako bi ušli u njive. Ove jeseni, prema procenama, pšenicom bi trebalo da bude zasejano oko 550 hiljada hektara.

Miholjsko leto dobro je došlo voćarima i povrtarima koji privode kraju berbu. Međutim, ratari muku muče s nedostatkom vlage. U južnom Banatu gde je tradicionalno pod pšenicom najviše površina setva je stala.

Stručnjak za ratarstvo "Agrozavod" Vršac Eugen Baba kaže da optimalni rokovi ove godine zbog suše moraju da se pomeraju.

"Priprema je otežana zbog nedostatka vlage. U poslednje dve-tri godine imamo dosta visoke temperature u oktobru i samim tim nicanje pšenice u tim uslovima je neadekvatno. Preporuka je da se rokovi setve pomere za pet do 10 dana", kaže Eugen Baba.

U Sremu je zahvaljujući manjem padavinama setva pri kraju. Slično je i na severu Vojvodine gde je pšenica već dobrim delom nikla, navodi direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica Damir Varga.

"Mi smo imali kiše tako da je zasejana pšenica prošle subote ponikla. Usevi niču u roku od osam dana i za sada možemo biti zadovoljni dinamikom setve obavljenim poslom", kaže Damir Varga.

Na jugu Srbije setva pšenice nije ni počela, kaže direktor poljoprivredne stručne službe Leskovac Dalibor Cvetanović.

"Bolje obaviti sve u novembru nego sada kada nemamo dovoljne količine padavina to jest dovoljno vlage. U nedostatku vlage seme će mirovati tako da ptice i glodari mogu da pokupe to seme. Preporuka našim proizvođačima je da sačekaju prve padavine i tek tada počnu sa setvom, ali, naravno, da povećaju setvenu normu", kaže Cvetanović.

Prema najavama meteorologa kiša stiže za nekoliko dana tako da bi setila uskoro trebalo da bude nastavljena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво