Zašto Nemci vole da posluju u Srbiji

Nemačka je na prvom mestu naših spoljnotrgovinskih partnera, prošle godine razmena je bila 4,8 milijardi evra, a očekuje se da ove godine premaši pet milijardi evra. Nemačka je i među najvećim investitorima, što potvrđuje dolazak kompanija "Brose" i "MTU". RTS je istraživao šta nemački kapital privlači u Srbiju.

U Srbiji posluje 450 nemačkih kompanija, u kojima radi 60.000 ljudi. Sa dolaskom novih investitora u Pančevo i Novu Pazovu, taj broj biće veći za još 1.100 zaposlenih. Nijedna nemačaka kompanija nije otišla iz Srbije, već šire poslovanje.

"Investiraju dalje, zaposle više ljudi. To je što se tiče investicija koje su tu. Ali oni su najbolji magnet da dođe još novih nemačkih firmi koje čuju od svojih poslovnih partnera da je ovde perfektan ambijent. I najvažnije – obrazovani, edukovani i kulturni ljudi", objašnjava ekonomski savetnik predsednika Srbije Jerg Heskens.

U Vladi kažu da su efekti nemačkih investicija veoma značajni za srpsku ekonomiju.

"Ono što je za Srbiju jako bitno je što oni sa sobom donose svoju poslovnu praksu, poslovne manire i to je za ovih poslednjih pet-šest godina strukturno menjalo privredu u Republici Srbiji, posebno sektor malih i srednjih preduzeća", ističe državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović

Urednica magazina "Biznis" Radojka Nikolić ukazuje da značajan deo izvoza imamo upravo zahvaljujući nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji.

"Ovde su kao na domaćem terenu i naši ljudi vole da rade u nemačkim kompanijama, Nemci vole da sarađuju sa nama. Tako da je to jedna dobra sibioza", konstatuje Nikolićeva.

Ono što nemačke investitore privlači u Srbiju, osim subvencija i školovanog kadra, jesu stabilni uslovi poslovanja i sve bolja putna infrastruktura i saobraćajna povezanost naše zemlje sa drugim državama.

Ono što im je problem, to su dugotrajni carinski postupci na granicama sa zemljama Evropske unije.

"Nije na srpskoj strani već granica sa Mađarskom i Hrvatskom, tamo se dugo čeka. I zamolili smo juče i ministra Altmajera da on sa svojim uticajem priča sa Hrvatskom i Mađarskom da taj proces bude brži. Što se tiče Srbije, nema primedbe od strane Nemačke, samo da investiramo dalje", naglašava Jerg Heskens.

Podsetimo, "Leoni" na jugu Srbije ima već četiri fabrike, nemački gigant "Simens", posle Subotice, širi poslovanje i u Kragujevcu, a po dve fabrike imaju i "Kontinental" i "Henkel".

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво