Šta je potrebno da "Folksvagen" otvori fabriku u Srbiji

Državni sekretar u ministarstvu privrede Dragan Stevanović kaže za RTS da će država dati sve od sebe da "Folksvagen" investira u Srbiji. Stevanović je rekao da bi ta investicija bila od velikog značaja i za državu, i za generacije koje dolaze.

Dragan Stevanović je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da bi voleo da se i čelnici "Folksvagena" rukovode istim odlukama kao i MTU i "Brose". 

"Predsednik je rekao da nas očekuje ozbiljna borba i težak posao. Ja bih vezano za Folksvagen bio vrlo oprezan i pažljiv u izjavama. Kažem da ćemo kao država učiniti i više nego što možemo kako bismo ovu investiciju locirali u Srbiji. Ona bi bila od velikog značaja i za državu, i za generacije koje dolaze i dodatno bi učvrstila sliku stabilne i predvidive zemlje kakva Srbija jeste. Gde država nije takva, Folksvagen ne razmišlja o ulaganju", naveo je Stevanović.

U trku za investiciju "Folksvagena"se pored Bugarske i Rumunije, uključila i Hrvatska.

Stevanović napominje da tu kompaniju može da privuče sve ono što bi bilo interesantno za poslovanje - da poslovanje bude jednostavno, da imaju dobar poslovni ambijent.

"Sve ono što Srbija danas ima. Ali, i to je tržište, i investicije su neki vid tržišta. Da nemamo to što okolne zemlje nemaju ne bismo bili zemlja na Zapadnom Balkanu koja je privukla 50 odsto svih investicija na Balkanu. Mi imamo političku stabilnost, predvidiv poreski sistem, predvidivu i stabilnu fiskalnu politiku, kvalifikovanu i dobru radnu snagu. I to je ono što mi se čini i najdominantnija karakteristika Srbije - to što imamo dobar potencijal radne snage, podsticaje koji su adekvatni i koji se više nego vraćaju republici Srbiji. Verujem da ćemo da ponudimo više, brže i bolje od ostalih", naglasio je Stevanović.

Velike investicije strukturno menjaju ekonomiju

Prema njegovim rečima, u Srbiji će do kraja godine prosečna plata biti 500 evra ili nešto preko toga.

"Ovakve investicije su i dobar poziv za ostale investitore, da po dubini i strukturno menjaju našu ekonomiju. To bi bila garancija da se rast prosečnih zarada u Srbiji ubrzao. Brose će imati prosečnu platu od 1.700 evra. Činjenica da su na severu Srbije plate nešto veće nego na jugu Srbije".

Postojale su spekulacije da bi "Folksvagen" otvorio fabriku u Srbiji, ukoliko bi Srbija priznala nezavisnost Kosova. Međutim, predsednik Nemačke privredne komore u Srbiji, Ronald Zeliger rekao je da otvaranje te fabrike nema veze sa politikom.

"I predsednik Vučić je juče rekao da je to rekao - da će to biti isključivo poslovna odluka kompanije Folksvagen, i ja verujem da ništa drugo neće uticati na njihovu odluku. Pitanje Kosova i Metohije je drugo i otvoreno pitanje i u ovom kontekstu niko u Srbiji nije spreman da sa tim trguje. Mi ćemo ponuditi sve ono što okruženje ne može da ponudi, ali ćemo nastaviti sveobuhvatnu borbu za KiM", naglasio je Stevanović.

Većina nemačkih investitora želi da ponovi ulaže

Što se nemačkih investitora tiče, velika većina njih želi da reinvestira u Srbiji.

"Ono što je vžno je da oni donose svoju poslovnu praksu i poslovne manire. Kada vam u zemlju dođe kompanija kao Brose, vi ne možete da budete dobavljač, kooperant, a da ne ispunjavate standarde koji su usvojeni u poslovanju takve kompanije. Ovo su ozbiljne kompanije. Brose je u prethodnoj godini napravio promet od 6,5 milijardi evra i zapošljava 23.000 ljudi. Prosek plate u Srbiji 1700 evra, nešto manje u MTU", istkao je Stevanović.

Od 2006. godine do danas Srbija je kroz sistem subvencija za otvaranje novih radnih mesta dala 500 miliona evra.

"Domaći investitori su apsolutno ravnopravni sa stranim investitorima. Ovde niko nije diskriminisan. Ali, privreda srpska nema taj potencijal kao i nemačka kompanija. Nije se javila domaća kompanija koja bi mogla da u paketu zaposli dve ili tri hiljade ljudi. Morate u istu ravan da stavite svakog investitora", rekao je Stevanović.

Prema Stevanovićevim rečima, kada se realizuje u potpunosti zaposlenost u kompaniji "Brose", dvogodišnje bruto zarade biće 70 miliona evra.

"Mi smo opredelili 23 miliona evra podsticaja za tu kompaniju. Za dve godine od poreza i doprinosa u državnu kasu će se sliti oko 70 miliona evra, a u petoj godini to će biti 150 ili 160 miliona evra. To je školski primer kako se u petoj godini od realizacije projekta pet puta više novca samo od poreza i doprinosa vrati u državnu kasu. Tako da sve ovo daje veliki efekat na ekonomiju Srbije", zaključio je Stevanović.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 23. okt 2019, 17:38) - anonymous [neregistrovani]

Kako su to strane investicije?

Dovedeš stranu firmu koja dobije zemljište džabe, plati neku bedu za izgradnju nečega, mašine i opremu ti uveze, a onda od nas dobije pun iznos plata i doprinosa za svakog radnika za narednih 20 godina. Nije da sam studirao matematiku, ali ja to vidim kao NAŠU investiciju. U strance.

(sreda, 23. okt 2019, 09:53) - anonymous [neregistrovani]

Stevanov

Ili ne shvata suštinu biznisa ili....

(sreda, 23. okt 2019, 09:52) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Strani investitori ??

Strani investitori imaju i druge ideje i planove
Vidite samo sta "Simens" cackao pre samo nekoliko godina uAmeriku ,Portugaliju i Grckoj
Da budemo malo oprezni….Pero

(sreda, 23. okt 2019, 09:50) - student [neregistrovani]

Nema šanse

Ne ložite više ovaj narod i ne skrećite pažnju sa problema.
Svi znamo da VW ide u Tursku

(sreda, 23. okt 2019, 09:22) - anonymous [neregistrovani]

Posledice

Potrebno je da se podignu plate u Srbiji jer uskoro nece biti radnika ni za jednu fabriku.Odose svi na zapad.Bojim se da privatnici ne shvataju da je vreme robovlasnistva pri kraju.Napokon ce svi sami raditi u svojim fabrikama.Narod vise ne moze da prehrani porodicu sa malom platom.Zato nam odlazi i omladina koja se nikada nece vratiti u Srbiju.

(sreda, 23. okt 2019, 09:21) - anonymous [neregistrovani]

Drzava

Potrebno je postojanje pravne drzave, sto ce reci da mogu da budu sigurni da njihov kapital nece misteriozno da nestane. Dokle god toga nema, mozemo da zaboravimo na "fau-ve" (VW).