Penzionerima po 5.000 dinara oko 5. novembra

Jednokratna pomoć penzionerima u iznosu od 5.000 dinara biće isplaćena oko 5. novembra, mesec ranije nego što je planirano, navodi ministar finansija Siniša Mali.

Siniša Mali navodi da jednokratna pomoć penzionerima predstavlja samo prvi korak ka tome da penzionerima bude bolje.

"Ovo je samo prvi korak ka tome da našim penzionerima bude bolje. Ovoga ne bi bilo da nije završena konsolidacija naših javnih finansija i da nismo prošli kroz težak period reformi od 2014. godine", rekao je Mali novinarima u Beogradu.

Kako je dodao, sada sa suficitom u budžetu i sa stabilnim finansijama država može da pomaže najstarijim sugrađanima.

Ministar finansija je najavio da već od 1. januara kreće i povećanje penzija po tzv. "švajcarskoj formuli".

"Već od 1. januara kreće i povećanje penzija po takozvanoj švajcarskoj formuli, dakle penzije će zavisiti od povećanja i rasta prosečne plate i rasta inflacije u našoj zemlji. Već sada možemo da kažemo da će to biti negde oko 5,3 - 5,4 odsto. Dakle, uz 5.000 dinara oko 5. novembra idemo i sa povećanjem penzija", najavio je ministar.

Dodaje da će prosečna plata rasti iz meseca u mesec.

"Prosečna plata u Srbiji već u decembru biće peko 500 evra i rašće iz meseca u mesec, kako nam se poboljšava stanje u ekonomiji, dakle rašće onda i penzije na jednoj stabilnoj održivoj osnovi", majavio je Mali. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 25. okt 2019, 09:08) - anonymous [neregistrovani]

Za predsednika

Da li ce biti povecanje ucenicke stipendije za 2019/2020.

(utorak, 22. okt 2019, 20:42) - anonymous [neregistrovani]

Sramno

Kada cete vratiti silom otet novac od penzija? Penzije nisu pomoć vec posteno zaraden novac koji vi uredno delite po vasem ćefu.

(utorak, 22. okt 2019, 17:05) - Markovljev [neregistrovani]

Može li rešenje?

Hvala Vladi Srbije i za jednokratnu pomoć od 5.000 dinara i za povećanje penzije, ali ja kao penzioner bih strašno molio da dobijem Rešnje o povećanju penzije od 1.1.2020 u iznosu od .... u procentima i u apsolutnom iznosu kao i iznos penzije za danu godinu. Penzioner sam od 2014. a od toga vremena nisam dobio nikakvu pismenu informaciju o povećanju penzije a uvek je bila daleko manja od onogo što sam čitao u novinama i što nam je Predsednik Vučić obećavao, a većina koje znam mi je potvrdila to isto. Znači, molim o rešenje. Spremni smo da snosimo troškove i papira za štampanje i poštarine, ali hoću to napismeno, kao što redovno dobijam u Češkoj gde dobijam deo penzije za rad u češkoj. Hvala unapred.