Novi poslovi za srpsku privredu – šta je doneo Medvedev

Pored političke podrške, jačanja prijateljskih i bilateralnih odnosa, rezultat posete ruskog premijera jeste i 11 novih sporazuma koje je Srbija potpisala sa Ruskom Federacijom. Očekuje se da pospeše ekonomsku saradnju, dolazak novih investitora i povećaju spoljnotrgovinsku razmenu dve zemlje.

Ruske železnice su se već dokazale u Srbiji. Saradnja se nastavlja, jer su sa ruskim premijerom stigla i dva nova posla: ugovor o kreditu za izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra "Železnica Srbije", koji će omogućiti da se sa jednog mesta upravlja kompletnim železničkim sistemom, a potpisan je i Sporazum o nastavku modernizacije pruge Beograd–Bar.

Ministarka građevina, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović objašnjava da to znači nastavak rada na rekonstrukciji barske pruge, od Valjeva do granice sa Crnom Gorom.

"Pričamo o vraćanju na jednu normalnu brzinu od oko 110–120 kilometara na sat. Ovim sporazumom, mi izdvajamo za projektno-tehničku dokumentaciju oko šest miliona evra, dok će, prema procenama, ukupna vrednost investicije biti oko 450 miliona evra. Mogućnost je da negde krajem sledeće godine počnemo radove na tom delu pruge", navodi Mihajlovićeva.

Sklopljen je i Sporazum o biljnom karantinu i zaštiti bilja, koji treba da donese velike uštede i spreči zloupotrebe.

Direktorka Sektora za međunarode odnose PKS-a Jelena Jovanović kaže da su se proizvodi koji podležu fito-sanitarnoj inspekciji, do sada kontrolisali dva puta – sa jedne strane na srpskoj strani, a na ruskoj strani uzorkovanjem i slučajnim uzorkovanjem, zavisno od proizvoda do proizvoda.

"To je povećavalo vreme čekanja, produžavalo vreme isporuka i poskupljavalo isporuku naših proizvoda na tržištu Ruske Federacije", navodi Jovanovićeva.

To će, uz Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske ekonomske Unije koji će sledeće sedmice biti sklopljen u Moskvi, značajno pospešiti izvoz poljoprivrednih proizvoda.

Proširena lista poljoprivrednih proizvoda za izvoz

Na tržište od 180 miliona stanovnika – Rusije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana i Jermenije, na listi proizvoda koji se iz Srbije mogu izvoziti bez carina, naći će se sada i visokokvalitetne voćne rakije, vinjak, cigarete, ovčji i kozji sirevi.

Jagoda Lazarević, šefica Srpskog pregovaračkog tima, ističe da je Srbija veliki izvoznik sireva – od ukupne izvezene količine dve trećine je namenjeno tržištu Ruske Federcije, što je oko 10 hiljada tona.

"Zato nam je i prioritet tokom pregovora bio bitno da neke vrste sireva, koje su do sada bile na spisku i listi izuzeća, budu izuzete i da im damo slobodan pristup ovom velikom i značajnom tržištu, i Rusije i Evroazijske unije", kaže Lazarevićeva.

Privrednu saradnju dve zemlje olakšavaju i sporazumi koji su potpisani za unapređenje carinskih postupaka, industrije i inovacionih tehnologija i Sporazum o izgradnji nuklearnog naučnog centra u Srbiji.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. okt 2019, 10:26) - anonymous [neregistrovani]

@Rusi zele od Srbije ..

A sto onda Francuska nece da Severna Makedonija i Albanija udju u EU.Nemojte odmah protiv Rusa, malo sire gledajte politiku Evrope.

(ponedeljak, 21. okt 2019, 09:34) - anonymous [neregistrovani]

Rusi zele od Srbije ..

Rusi bi da Srbija bude Trojanski konj koji bi poslali u EU ,ali zbog toga nece nikada uci u EU.Zna Makron tu igru i Srbija nema sanse. EU nece dozvoliti da ih Rusi rasparcaju iznutra.Srbija ostaje sa Rusima dalje od EU.

(ponedeljak, 21. okt 2019, 09:07) - anonymous [neregistrovani]

Ја оволико

@Homolje

Пре одприлике 5 година дошла је у Србију једна руска делегација. Дошли у министарство пољопривреде. Донели пројекат и новац да се не Хомољу направи матично стадо оваца од 200 000 грла. Људи покушавали на све могуће начине и на крају одустали - нису хтели да плате огроман мито који им је тражен. Лако је проверити ове податке.

(nedelja, 20. okt 2019, 22:29) - anonymous [neregistrovani]

Homolje

Homolje je idealno za ovce i koze ali nema ko da ih cuva. Tu treba probuditi tu granu stocarstva.