Koji su srpski aduti za izvoz u Rusiju

Nakon što su dokazali da su ispravili neregularnosti, kompaniji "Zlatiborac" je ponovo omogućen izvoz u Rusiju. Obustavu izvoza, zbog neusaglašenih standarda 1. juna dobile su još tri srpske kompanije. Probleme izvoznika trebalo bi da reši i usaglašavanje fitosanitarnih propisa dve zemlje, a taj dokument biće potpisan zajedno sa dopunom bescarinskog sporazuma sa Evroazijskom unijom. Razgovori o očekivanjima sve zahtevnijeg ruskog kupca vodili su se i tokom sajma poljoprivrede u Moskvi na kome je Srbija bila zemlja partner.

Kupac je uvek u pravu, pogotovo kada dolazi sa tržišta od 180 miliona potrošača. Zemlje Evroazijske unije u koje smo do sada najviše izvozili voće, mladi sir, sadnice i semenski kukuruz, pokušaćemo da osvojimo novim favoritima.

"Kroz sir, kroz voćne rakije da probamo da napadnemo tržište, a i da neke uspavane grane gde je bio pad poslednjih godina, da tu probamo da ih razvijemo. Kao što je sektor prerade svinjskog mesa", izjavio je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Nedimović dodaje da moraju da se prihvate sva pravila Ruske Federacije i Evroazijske unije.

"Oni danas imaju standarde koji prevazilaze daleko standarde drugih ekonomskih unija", ističe Nedimović.

Neusaglašeni standardi skupo su koštali četiri srpske kompanije za preradu mesa kojima je zabranjen izvoz u Rusiju.

To je bila jedna od glavnih tema razgovora ministara poljoprivrede dve zemlje na sajmu "Zlatna jesen" u Moskvi.

Prihvaćeni dokazi o otklonjenim nepravilnostima za jednog od najvećih srpskih izvoznika znači to da će 50 odsto robe iz njegovog magacina krenuti put Rusije.

"U ovom trenutku je nama da kažem blokirano 50 odsto izvoznog programa. Mi ovde imamo kompaniju koju smo osnovali 2016. godine, koja je strateški pozicionirana za dugoročnost na ruskom tržištu i mi u ovom momentu imamo 25 zaposlenih u našoj ruskoj komp koju čine pretežno ruski državljani", rekao je Dušan Knežević, direktor "Zlatiborca".

Za trku na duge staze biće nam potrebna nova strategija i u voćarstvu.

"Najviše su ranije uvozili jabuku i trešnju. Da li se ta struktura proizvoda menja sad i u kom pravcu – ta se struktura nažalost menja, oni su dosta posadili svoje jabuke, oni će za pet godina postati najveći izvoznici definitivno, a mi moramo da menjamo našu strukturu da se prilagodimo njima da radimo to što mi imamo najbolje a to je jagoda, trešnja, breskva, nektarina, šljiva, kajsija i kruška", naveo je Marko Pantelić iz "PDM Agro frut"

Najveće interesovanje na štandu Srbije prirodno bilo je za sirovo voće, ali i za ono prerađeno i upakovano u staklene flaše.

Visoko kvalitetne voćne rakije iz Srbije trebalo bi da se nađu 20. oktobra na listi za bescarinski izvoz u Evroazijsku uniju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво