Otpad iz klanica kao pogonsko gorivo

Prvi put od osnivanja Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, njen generalni direktor posetio je Srbiju. Ću Dongju je sa srpskim zvaničnicima razgovarao o korišćenju moderne tehnologije u agraru i otvaranju udaljenih tržišta za srpsku hranu.

Posle obilaska zemunske pijace direktor FAO-a je u Subotištu otvorio postrojenje za proizvodnju biogasa koje kao pogonsko gorivo koristi stajnjak i otpad iz klanične industrije.

"Srpska poljoprivreda je poznata ne samo po količinama nego i po kvalitetu. Treba da radite na usklađivanju sa svetskim standardima i na dodatoj vrednosti proizvoda. To se postiže digitalizacijom", ukazuje Ću Dongju.

Za bioenerganu kaže da pravi pare i dok vlasnik spava. A prema planu vlasnika, investicija od četiri miliona evra isplatiće se za manje od šest godina.

Razlaganjem poljoprivrednog otpada, na sat će proizvoditi po megavat toplotne i megavat električne energije. Toplotu će koristiti u klanici a struju kao povlašćeni proizvođač prodavaće državi.

"Možemo bukvalno da kažemo da je to jedan proizvod, imamo zaokružen ciklus. Od njive, farme, klanice do biogasa", ukazuje Milenko Đurđević iz Industrije mesa Đurđević".

Sa Đurđevićeve farme odlaze najveće količine govedine na kinesko tržište. Upotreba ekološke energije u proizvodnji tog mesa, uz izgrdanju novih pruga i puteva trebalo bi da pojeftini i poveća proizvodnju i izvoz.

"Što se tiče Turske, potpisan je ugovor na 2.400 tona do kraja februara i ta realizacija počinje sledeće nedelje, s tim što je ugovor sa kineskim partnerom tri-četiri puta veći", ističe ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Jedan od pregovarača i potpisnika sporazuma o izvozu srpke govedine u Kinu bio je upravo Ću Dongju, tada zamenik kineskog ministra poljoprivrede.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара