Kod Kovina otvoren najveći vetropark na Zapadnom Balkanu

Najveći vetropark na Zapadnom Balkanu "Čibuk 1" svečano je otvoren u Mramorku kod Kovina. Investicija je vredna 300 miliona evra, snabdevaće električnom energijom 113.000 domaćinstava i može da spreči više od 370.000 tona emisije ugljen-dioksida godišnje. Otvaranje vetroparka je simbol uspeha, poručuje predsednik Srbije.

Vetropark "Čibuk 1" sa 57 vetroturbina i instaliranom snagom od 158 megavata snabdevaće električnom energijom 113.000 domaćinstava, i može da spreči više od 370.000 tona emisije ugljen-dioksida godišnje.

Otvaranje vetroparka je ključni trenutak za proširenje obnovljivih izvora energije u istočnoj Evropi i pozicioniranja Srbije u sam vrh alternativne energetike u Evropi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na ceremoniji otvaranja da je vetropark "Čibuk 1" simbol uspeha, progresa i prosperiteta koje jedna zemlja može da napravi.

Dodaje da je vetropark prvi novi, veliki i vredan objekat u energetskom sektoru koji je otvoren u poslednjih 30 godina. 

"Za ljude u Srbiji je važno da znaju da znaju da će ovih divnih 57 vetrogeneratora, koji su toliko lepi da predstavljaju posebnu razglednicu ovde Južnog Banata, da ćemo imati struje za 113.000 domaćinstava, znači negde oko 250.000 ljudi, veličina grada Niša", rekao je Vučić.  

Prema njegovim rečima, vetropark pokazuje koliko Srbija ide napred, šta je u stanju da uradi, a što nije mogla uraditi pre četiri, pet, šest godina.

"Za mene je od posebnog značaja i to što će dva odsto profita 'Mazdar' da daje za lokanu samoupravu, za Kovin. A to će u Kovinu, Dolovu, svim mestima oko Kovina, do Pločice pa Smedereva, svakom mestu biti više mesta, za puteve, za vodovode, za kanalizaciju da ljudi mogu da žive neuporedivo pristojnije", naglašava Vučić. 

Ističe i da će Srbija morati sve više da se orijentiše na zelenu energiju i da će to u budućnosti i raditi. 

"Doprinos energetskoj stabilnosti" 

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić poručio je da će otvaranje ovog vetroparka doprineti energetskoj bezbednosti i sigurnosti snabdevanja strujom u Srbiji.

"Sa svojih 430 gigavat-časova energije proizvodnje godišnje, predstavljaće gotovo 1,5 procenata naše godišnje proizvodnje energije i time će značajno uticati na ukupnu energetsku bezbednost Srbije i sigurnost snabdevanja", navodi Antić.

Vetropark, objašnjava, nije samo krupan doprinos cilju Srbije da 27 posto ukupne potrošnje energije dobija iz obnovljivih izvora, već predstavlja, kaže, značajan dodatni izvor proizvodnje energije u Srbiji.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da joj je drago što vidi da je projekat koji je započet u vreme kad je bila ministarka energetike završen i da se povećava učešće obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije u Srbiji.

"Ovaj vetropark proizvodiće energiju dovoljnu za snabdevanje grada veličine Novog Sada. Projekat je važan i zbog očuvanja životne sredine, naših obaveza kao člana Energetske zajednice, ali i kao primer drugim investitorima da je Srbija dobro mesto za ulaganje, posebno kad su u pitanju savremene tehnologije", rekla je Mihajlovićeva.

Direktor kompanije "Masdar" Muhamed el Ramahi kaže da "Čibuk 1" nije samo hrabar pokušaj kako bi se dugoročno rešio problem korišćenja obnovljivih izvora energije u Srbiji, već i investicija u modernizaciju energetskog sektora i ulaganje u energetsku bezbednost Srbije.

Dr Tan Ahmed el Zeidi, ministar za klimatske promene i životnu sredinu UAE, napominje da "Čibuk 1" jača partnerstvo i saradnju Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije.

"Prelazak na čistu energiju postao je imperativ i ne treba gubiti vreme, jer je to važno zbog otvaranja novih radnih mesta, poboljšanja zdravlja stanovništva i očuvanja životne sredine", dodao je El Zeidi.

Smanjuje se potreba za ugljem u proizvodnji struje 

Vetropark doprinosi stabilnosti snadbevanja strujom i omogućio je Srbiji da proizvodi 27 odsto svojih potreba energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine, a time pomaže i smanjenju korišćenja uglja u proizvodnji električne energije.

Ovo je sedmi vetropark u Srbiji i najveći je na Zapadnom Balkanu. 

Izgradnja vetroparka završena je u aprilu ove godine.

Iza projekta stoje kompanija "Vetroelektrane Balkana" i kompanija "Masdar" iz Abu Dabija, a investiciju vrednu oko 300 miliona evra podržale su Međnarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, i Evropska banka za obnovu i razvoj.  

"Čibuk 1" je četvrti vetropark u Evropi kompanije "Masdar", koja je globalni lider obnovljivih izvora energije i održivog urbanog razvoja.

Kompanija "Vetroelektrane Balkana" je u stoprocentnom vlasništvu firme "Tesla vind" koja je zajedničko preduzeće kompanije "Masdar", finske kompanije "Tâleri energija" i nemačke investicione-razvojne kompanije DEG.

Sporazum o otkupu električne energije za Čibuk 1 potpisan krajem 2016. godine.

Vetropark kod Kovina je na spisku povlašćenih proizvođača eletkrične energije kojima je odobreno finansiranje u sistemu "fid-in" tarife.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predstavnici Vlade i veliki broj zvaničnika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

broj komentara 25 pošalji komentar
(subota, 12. okt 2019, 01:49) - anonymous [neregistrovani]

Vetroelektrana je diplomski rad

Mnogi naši studenti su i diplomirali i magistrirali na projektu solarne ili vetroelektrane koja nije ništa tehnološki nedostižno ni komplikovano i za šta je prevashodno raspolagati mapama vazdušnih struja koje rade naše meteo ustanove. Dakle, zašto naša država, naša elektroprivreda, naša industrija nije uradia te projekte i samu elektranu, da li iz vlastitih sredstava, da li iz kredita (jer novac nikada nije bio jeftiniji) a tom strancu da su dali da pravi auto put pa nek zarađuje, dok kod nas obrnuto, elektranu, koja će donositi čist i siguran profit dajemo strancima a mi pravimo autoputeve koji su tako skupi i teški za održavanje da od putarine neće moći ni da pokrivaju svoje održavanje.

(petak, 11. okt 2019, 22:24) - ,," [neregistrovani]

Брда и долине

Плоче за струју из Сунца поставити по брдима, кршевима, где се не може земљиште искористити.
По равници поставити ове ветрењаче па да будемо независни по питању струје.

Прво нека странци то изграде и нека поврате свој уложен новац, а после Држави има обавезу да све изворе струје подржави (куповином од странаца).
Ако странци неће да продају, има начина да им то ,,појаснимо". Извукли су паре, немају права на љутњу, а може се и правно средити.

Ово је добра вест и сада треба радити на томе да се то откупи од странаца.
Ветрењачу по ветрењачу.

(petak, 11. okt 2019, 21:38) - Milan [neregistrovani]

Gospodine Predsednice

sve je to lepo ali zasto drugi neko da pravi kod nas. Mi smo u inostranstvu i ima nas preko 5 miiona, svako od nas da posalje po 100 evra to je preko 5 milijardi evra zamislite koliko vetroparkova bi se moglo napraviti. Bilo bi bolje i nasim ljudima jer bi mogli da imaju jeftiniju struju a samim tim i nama samima jer mnogi od nas imaju porodice dole ...

(petak, 11. okt 2019, 20:52) - anonymous [neregistrovani]

Uredite Zakon o Mini hidroelektranama

tako da investitori izgradnjom mini hidroelektrane ne ugrozavaju eko sistem reka i okoline. Ne dozvolite da se stvaraju akumulacije gde je to protokom i kolicinom vode neizvodljivo.

(petak, 11. okt 2019, 18:57) - anonymous [neregistrovani]

Tako treba ....

Tako treba ,koristiti vetar za energiju ,a ne zagadjivati potoke !!!!

(petak, 11. okt 2019, 18:49) - anonymous [neregistrovani]

Mozda stignemo Kineze

Tako su i oni, nudili sve i jeftinu radnu snagu i poticaje i infrastrukturu. Pa postadose 1. u svijetu... ko zna

(petak, 11. okt 2019, 18:19) - Struka [neregistrovani]

Energija nije samo struja

27% ukupno potresone energije treba da dodje iz obnovljivih. A, ukupno potrosne energija nije samo struja! U energiju spada transport, grejanje . . . Daleko smo mi od 27% . . . A, ovo je samo mali deo koji popravlja statistiku. Srbija treba jos dosta da radi i popravi okvir za investiranje da bi se jos slicnih projekata sagradilo te i da dodjemo do magicne cifre od 27%!

(petak, 11. okt 2019, 18:17) - anonymous [neregistrovani]

@Чудног ли народа

Svaka cast na komentaru. Da znate da niste usamljeni u takvom razmisljanju. Ima nas, ali cesto drzimo misljenje za sebe, dok se glasna manjina se uvek daleko cuje.

(petak, 11. okt 2019, 17:15) - anonymousAriljac [neregistrovani]

Bravo

Bravo za vetropark.Sve čestitke.Ŝto viŝe ulaganja u ovakve investicije a ne u MHE.Sigurno je isplativije,a ne uniŝtava se priroda

(petak, 11. okt 2019, 16:09) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

Sta je nase u Srbiji?
Skoro nista...