Pozlaćena čokolada, pekmez sa mentom i ćureća pršuta na Festivalu hrane

Na Beogradskom sajmu hrane posetioci imaju priliku da probaju najbolje od onog što se proizvodi u Srbiji i regionu – specijalitete poput slatkih sireva, džema od bundeve ili pršutu od ćuretine.

Pozlaćena čokolada, čokolada od slane karamele, razni sirevi, pršute. Na štandovima ovogodišnjeg festivala hrane ima ponešto za svačiji ukus.

Tek drugi put održava se u Beogradu. Posebna pažnja je na visokokvalitetnoj prerađenoj hrani.

"Ovo je sir parenog testa i ima dobra funkcionalna svojstva dobro se razvlači topi, dobar je i za peciva", kaže Ana Nedeljković

Katarina Jovanović ističe da proizvode domaće džemove i pekmeze. "Pekmez od šljive sa mentom, niskokalorični džem od bundeve u ceđenom soku od pomorandže i ekstra džem od borovnice sa lavandom", dodaje Jovanovićeva.

"Mi predstavljamo ćureću pršutu, domaći tradicionalan proizvod koji pravimo po dekinom receptu – himalajska so, beli luk i ćureće belo meso", naglašava Mirko Bunčić.

Ukupno 115 izlagača iz Srbije i regiona predstavilo je proizvode koji su osvojili domaću scenu, a nadaju se da će i svetsku.

"Ovde se stvarno pokazuje potencijal koji Srbija ima kada je u pitanju proizvodnja visokokvalitetne hrane. Jedan od naših ciljeva jeste da mladima damo šansu da se zaposle i ostanu u Srbiji", objašnjava Šenli Pinčoti, v. d. direktora misije USAID-a u Srbiji.

"Kao što postoji parola svet hoće domaće, mi imamo ono što je vrlo visoko kvalitetno da ponudimo i sebi i našem tržištu i regionu", napominje Dejan Ranđić iz Asocijacije za promociju srpske hrane.

Na izložbi hrane i ministarka saobraćaja koja kaže hrana je srpsko zlato, a da bi stigla do potrošača neophodna je dobra infrastuktura.

"Nije moguće plasirati ovakvu hranu i ovakve proizvode i govoriti o prehrambenoj industriji Srbije, a da ne postoji baza svega toga, a to jeste transport odnosno sve veze koje treba da nam omoguće da ovu hranu plasiramo, dakle kako da dođemo do onih koji će je proizvesti tako isto da dođemo do onih koji će je trošiti", navela je Zorana Mihajlović.

Svi ljubitelji hrane i pića imaju vremena još sutra da posete "Fud festival".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво