Brnabićeva i Antić sa predstavnicima grupacije "Rio Tinto" o projektu "Jadar"

Predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić sastali su se sa predstavnicima međunarodne rudarsko-metalske grupacije "Rio Tinto" koja radi na razvoju Projekta "Jadar".

Članovi delegacije, koju je predvodio izvršni direktor grupacije "Rio Tinta" za energiju i minerale" Bold Batar, informisali su premijerku Brnabić i ministra Antića o napretku projekta koji se sprovodi u okolini Loznice, a koji je jedan od tri glavna razvojna projekta te kompanije na svetskom nivou, saopštila je Vlada Srbije.

Sagovornici su istakli značaj jedinstvenog ležišta jadarita i očekivano okončanje višegodišnje faze geoloških istraživanja početkom sledeće godine, u skladu sa zakonom. Tokom tog perioda kompanija je investirala u više od 300 bušotina i obradila više od 200 kilometara jezgra.

Kompanija "Rio Tinto" je do sada uložila i opredelila više od 200 miliona dolara u razvoj Projekta "Jadar", a konačna investiciona odluka očekuje se tokom 2021. godine.

Na sastanku u zgradi Vlade potvrđen je zajednički interes obe strane za nastavak bliske saradnje na pripremi i usvajanju strateških planskih dokumenata, pratećih dozvola i putne i komunalne infrastrukture neophodnih za razvoj modernog rudnika i industrijskog postrojenja.

Predstavnici kompanije naglasili su značaj odlične saradnje sa Vladom Republike Srbije i zahvalili na dosadašnjoj podršci premijerki, ministru Antiću, drugim ministrima i predstvanicima lokalne samouprave u razvoju tog projekta.

Projekat "Jadar" podrazumeva rad na razvoju rudnika podzemne eksploatacije i izgradnju industrijskog postrojenja za metalurško-tehnološku preradu koncentrata jadarita. Očekivani krajnji proizvodi su borna kiselina i litijum karbonat, čistoće 99,5 odsto neophodne za proizvodnju litijumskih baterija.

Vlada Srbije i kompanija "Rio Tinto" potpisali su u julu 2017. godine Memorandum o razumevanju kojim se uspostavljaju temelji saradnje na razvoju ležišta jadarita, a današnji sastanak jedan je u nizu redovnih susreta otkada je taj memorandum potpisan, imajući u vidu strateški značaj ovog projekta za Republiku Srbiju, Podrinjski region i "Rio Tinto".

U delegaciji su bili i direktor "Rio Tinto Ventures" Endru Litam, direktor "Borati i litijum" Ričard Koen i generalna direktorka Projekta "Jadar" Marni Finlajson.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи