Konferencija "17+1": Od veštačke inteligencije do pametnih gradova

Srbija je u utorak i sredu domaćin Četvrte konferencije Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o saradnji u inovacijama. Kinesku delegaciju predvodi resorni ministar Vang Džigang, koji je već stigao u Srbiju i razgovarao s premijerkom Anom Brnabić i ministrima Mladenom Šarčevićem i Nenadom Popovićem.

Simulator kretanja brzog voza od Pekinga do Šangaja u različitim vremenskim uslovima, kineski inovatori prikazaće prvi put i u Beogradu.

Donose i najsavremeniju hologramsku projekciju budućeg srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči.

Mnogo se očekuje i od testiranja 5G mreže – šta može i kojom brzinom u realnom vremenu, proveravaće se već u utorak na Beogradskom sajmu.

"Smatramo da su inovacije najvažniji motor za razvoj privrede", rekao je ministar za nauku i tehnologiju NR Kine Vang Džigang.

U naredna dva dana više od 300 kompanija, investicioni fondovi zemalja učesnica i brojni univerziteti, predstaviće nova rešenja u digitalizaciji – od veštačke inteligencije preko robotike do pametnih gradova.

"Ako govorimo o bankarskom sektoru, to je kako da brzo dobijem kredit, a da nemam kontakt sa bankarskim službenikom, taj deo veštačke inteligencije izračuna koliko ste vi kreditno sposobni, kako možete da otplaćujete anuitete, i u odnosu na male kredite banaka to sada odmah odobrava", istakla je Jelena Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Saradnju treba da učvrsti i Beogradska deklaracija, koja će, prema najavama, biti usvojena tokom konferencije.

"U okviru Komiteta mi smo četiri puta zasedali, razgovarali smo o izgradnji laboratorije, o izgradnji tehnoloških parkova, kako bismo pojačali saradnju i u telekomunikacijama, medicini, energetici i zaštiti životne sredine, mi smo podržali oko 70 projekata za istraživanje", naveo je Van Džigang.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj rekao je da poseta kineskog ministra Vanga i njegovo učešće na konferenciji u Beogradu šalje snažnu poruku da Kina vidi Srbiju kao jednog od svojih ključnih partnera i budući centar razvoja inovacija i visokih tehnologija.

Prva konferencija Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope u ovom formatu održana je pre sedam godina u okviru inicijative "Pojas i put".

U međuvremenu, investicije Kine u tim regionima uvećane su pet puta, trgovinska razmena veća je za 50 odsto.

Prethodne godine, samo u poljoprivredi premašila je 1,2 milijarde američkih dolara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво