Novi pogon "Modine" u Sremskoj Mitrovici, investicija od milion evra

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić otvorila je u Sremskoj Mitrovici novi pogon američke kompanije "Modine" i najavila poreske olakšice za zapošljavanje mladih. Kompanija "Modine" u Sremskoj Mitrovici izmenjivače toplote proizvodi pet godina i ukupno zapošljava 270 radnika.

U novi pogon za proizvodnju izmenjivača toplote od 3.500 kvadratnih metara u Sremskoj Mitrovici, kompanija "Modine" investirala je milion evra. U prvoj fazi zaposleno je 45 radnika a u narednom periodu ukupno 150.

Nebojša Đorić, radnik u fabrici "Modine", kaže da je firma dobra i može da se napreduje, kao i da je zadovoljan ambijentom, uslovima poslovanja.

Prosečna starost radnika u ovoj fabrici je 32 godine, što je značajan iskorak imajući u vidu da je procenat nezaposlenosti mladih u Srbiji visok, čak 24 odsto, a američka ambasada, kako je rečeno, snažno podržava te reforme.

"Kompanije iz SAD uložile su u Srbiju četiri milijarde dolara direktnih investicija i zaposlile 20.000 ljudi uključujući i tri u Sremskoj Mitrovici. Sve je to plod zajedničkih napora lokalne i republičke vlasti i američke ambasade", kaže Gabrijel Eskobar, zamenik ambasadora SAD u Srbiji.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je predlog niza izmena poreskih zakona o olakšicama za kompanije koje zapošljavanju mlade u idućoj godini i pozvala investitore da ih više angažuju.

"Želim da vas zamolim kao menadžment ove kompanije, ali i američku ambasadu da razmislite da u Srbiju prebacite i vaše istraživačke centre. Srbija je od 1. januara najkonkurentnija destinacija u Evropi za ulaganja u obrazovanje u istraživanje i razvoj", rekla je Ana Brnabić.

Premijerka je podsetila da je za ulaganja u intelektualnu svojinu u Srbiji porez manji jer se troškovi računaju duplo, a da je porez na prihod samo tri procenta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи