Reagovanje RTS-a na objavljeni Izveštaj Državne revizorske institucije

Državna revizorska institucija utvrdila je nepravilnosti u završnom računu državnog budžeta za prošlu godinu, a deo izveštaja odnosi se na poslovanje Javnog medijskog servisa

U delu izveštaja koji su citirali mediji Državni revizor je saopštio da je kontrolom poslovanja RTS-a u 2018. utvrdio nepravilnosti u javnim nabavkama, obračunu i isplati zarada, raspodeli i uplati dobiti od ukupno 439,89 miliona dinara bez PDV-a.

RTS želi da obavesti javnost o segmentima svoga poslovanja koji su obuhvaćeni ovim izveštajem.

RTS posluje po Zakonu o Javnim medijskim servisima kao i svim ostalim zakonima RS.

Izveštaj DRI o poslovanju RTS a u 2018. godinu sadrži Preporuke za korekcije određenih segmenata poslovanja. 

U Izveštaju se nalazi 17 Preporuka od kojih se 7 odnosi na javne nabavke. 

Primera radi, na potrebnu dvojezičnu dokumentaciju,poštovanje roka od 10 dana za donošenje Odluke, korekcija određenih terminologija, još preciznije specifikacije. 

Devet preporuka odnosi se na obračun zarada i drugih primanja. 

Napominjemo da RTS obračun zarada i drugih ličih primanja radi na osnovu Kolektivnog ugovora i Zakona o radu pri čemu se Kolektivnim ugovorom u nekim segmentima mogu dati veća prava od Zakona o radu.

Poslednja preporuka se odnosi na raspodelu dobiti. 

RTS je u delu dobiti postupao po Zakonu o JMS dok DRI smatra da treba da postupamo po Zakonu o budžetu što nije praksa u ostalim evropskim državama jer je Zakon o JMS leks specijalis.

JMU RTS je u procesu revizije već postupila po nekim Preporukama što je i navedeno u Izveštaju DRI.

Jedna od njih se odnosi na isplatu stimulativnih naknada zaposlenima za sporazumni prestanak radnog odnosa za šta je RTS već dostavio potrebnu dokumentaciju.

RTS ima zakonsko pravo da u roku od 90 dana postupi po ostalim Preporukama DRI i dostavi dokaze o učinjenom.

Nepravilnosti u državnom budžetu

Inače, u medijima se navodi da je jedna od nepravilnosti u završnom računu državnog budžeta neiskazivanje prihoda i primanja od najmanje 28,4 milijarde dinara. 

Revizori su naveli da nisu mogli da potvrde stanje nefinansijske imovine Republike jer ona nije iskazana, odnosno nije obuhvaćena imovina svih budžetskih korisnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи