Domaćice iz Koceljeve ne gase šporete, šarene se tegle zimnice

Slano i slatko, ljuto i kiselo, sve što može da se napravi od voća i povrća pokazale su brojne domaćice na tradicionalnom 11. Festivalu zimnice u Koceljevi. Od rada uz šporet domaćice su napravile unosan posao, a dvodnevna manifestacija koju za dva dana poseti preko 20.000 gostiju postala je simbol posavotamnavske varošice.

Prve tegle napunili su u maju, od tada se smederevac u domaćinstvu Mitrovića nije gasio. Od jagoda, do paprika i krastavčića, od slatkoga do ajvara, pripremili su više od 3.000 tegli.

"Svo voće i povrće je proizvedeno na našem imanju, prerađeno je negde oko 10 tona, ovo je može se reći porodičan biznis i jedan je od dodatnih prihoda" kaže Slavica Mitrović iz Koceljeve.

Pre 11 godina samo deset koceljevačkih domaćica ponudilo je stotinak tegli. Danas je zimnica unosan posao za šezdeset porodica, a festival brend Koceljeve.

"Zarađujem od zimnice, a dosad sam bila krojačica i to mi je sada dodatni prihod na penziju", kaže Gordana Đurić iz Koceljeve.

"Pre podne sam medicinska sestra, a popodne sam za šporetom, sve što vidite je urađeno od zime, kad se radi isplati se više nego plata", priča Spomenka Sofranić Stanojković iz Ljutica.

Posavotamnavske tegle privukle su i ostale proizvođače. Na hektar parka u Koceljevi skoro 250 izlagača. Cene prošlogodišnje, kupci redovni.

Za ministra prosvete Koceljevački festival je primer kako treba iskoristiti lokalni potencijal, a od zimnice ajvar je na prvom mestu.

"Brojni deo ženske familije to bolje radi od mene i ja samo na gotovo, a pošto sam ja ribolovac, ja uzvraćam ribom", kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

"Povećale se zimnice, povećale se tegle, povećale se površine pod voćem i povrćem, povećao se obim posla koji se radi na selu", navodi Veroljub Matić, predsednik Skupštine opštine Koceljeva.

Zato u posavotamnavskom kraju kažu, vreme računaju izmeđju dva festivala. Koliko ima dana u godini toliko i hiljada tegli napune.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи