Paušalci, spremite se za test, od Nove godine nova pravila

Informatičari, glumci, taksisti i svi ostali koji rade kao paušalci za Novu godinu mogli bi da se iznenade. Ako budu usvojene izmene zakona, kompanije više neće moći da one koje angažuju puno radno vreme plaćaju preko paušalne agencije. U zamenu, Vlada nudi poreske olakšice kompanijama ako ih prime u radni odnos.

Među gotovo 117.000 paušalaca najviše je taksista, informatičara, advokata. Zatim frizera, zubara i konsultanata. Sve njih od 1. januara čeka test samostalnosti sa devet kriterijuma, da se utvrdi da li posluju nezavisno od kompanije koja ih angažuje.

"Da li na primer poslodavac utiče na to da li i kada neko koristi godišnji odmor, da li se poslovna aktivnost odvija u prostorijama poslodavca, da li veći deo prihoda jedan preduzetnik ostvaruje od samo jednog poslodavca", kaže Slavica Savičić, državna sekretarka u Ministarstvu finansija.

Ukoliko je odgovor na najmanje pet pitanja "da", paušalac nije prošao test.

"Oni će plaćati poreze u opštem režimu za prihode, bez priznavanja normiranih troškova i to će ići 20 posto za porez, 26 posto doprinosi za PIO i 13,6 procenata doprinosa za zdravstveno", kaže Savičićeva.

Biti paušalac znači izbeći obimno administriranje, a i visoke namete. To je podstaklo i razvoj domaćeg IT-ja, kažu stručnjaci, i ukazuju da će najavljene izmene njih najviše i pogoditi, da će im zbog većih troškova kompanije smanjiti plate, a oni onda otići iz zemlje.

"Sigurni smo da veliki broj naročito manjih IT kompanija, a ogromna većina su upravo manje kompanije, u Srbiji ne bi uspelo da preživi drastično povećanje troškova koje nose porezi i doprinosi na primanje iz stalnog radnog odnosa", rekao je Milan Šolaja, direktor Vojvođanskog IKT klastera.

"Imamo izvođačku delatnost, tj. glumce, scenografe, producente, na šta isto nije vođeno računa, jer oni isto masovno se registruju kao paušalci jer alternativa nije dovoljno dobra, gde oni sigurno padaju sve kriterijume zato što oni koriste alate, koriste kostime, koriste mesto gde rade, njima se govori gde dolaze da snimaju", kaže Sofija Popara, član Radne grupe za unapređenje paušalnog oporezivanja i sa portala Paušalac.

Kako bi ublažila posledice za one koji test ne prođu, a kompanija odluči da ih primi u stalni radni odnos, Vlada je spremila olakšice – da ih oslobodi plaćanja do 70 odsto poreza na zaradu i doprinosa u naredne tri godine.

"Mi ovaj paket vidimo kao prelazno rešenje jer će tri godine brzo proći. Iz Vlade imamo uveravanja da će što je pre moguće početi s nalaženjem dugoročnih i sistemskih mera koje bi posle ovog perioda omogućile dalji nesmetani razvoj našeg IT-ja", kaže Šolaja.

Usvajanje izmena Zakona o porezu na dohodak građana očekuje se u novembru.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара