Najveća evakuacija Britanaca od povlačenja iz Dankerka

Dok se sprema rasprodaja jednog od najvećih svetskih tur-operatora "Tomasa Kuka", koji je danas proglasio bankrot, opozicija u Britaniji poziva čelnike kompanije da vrate bonuse. Vladu Borisa Džonsona kritikuju što nije finansijski pomogla. Iz vlade su saopštili da je operacija "Materhorn" u toku i da će svaki od oko 160.000 britanskih turista biti vraćen kući.

Sve je počelo 5. jula 1841. godine organizovanjem putovanje vozom od Lestera do Louboroa. Završava se 178 godina kasnije operacijom "Materhorn", najvećom evakuacijom britanskih građana od povlačenja iz Dankerka na početku Drugog svetskog rata.

Jedna od najuglednijih turističkih kompanija na svetu – "Tomas Kuk", danas je zvanično povučena sa berze.

Bankrotirala je, jer nije uspela da pronađe kreditore za preko milijardu funti dubok jaz između prihoda i rashoda.

Pored toga, kompanija je plaćala preko milijardu funti kamate na već postojeće kredite.

Istovremeno, bonusi njenih šefova brojali su šest, pa čak i sedam cifara. Mediji u Britaniji pominju bonuse od 20 miliona funti.

Zato ne čudi što ministar finansija laburističke vlade u senci Džon Makdonel poziva čelne ljude "Tomasa Kuka" da taj novac vrate, a vladu Borisa Džonsona kritikuje što nije finansijski pomogla najvećem turističkom operateru.

Konzervativne vlade, pa i ova, nesklone su subvencijama za posrnule kompanije.

Međutim, iz ulice Dauning broj 10 ili, tačnije, iz Njujorka, gde je premijer Boris Džonson krenuo na zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, uveravaju da je operacija "Maternhorn" u toku i da će svaki od oko 160.000 turista biti vraćen kući.

Nije jasno šta će biti sa 9.000 radnih mesta u Britaniji i dodatnih 16.000 širom sveta.

I dok se sprema velika rasprodaja "Tomasa Kuka", akcije rivalskih kompanija, a naročito niskobudžetnih avio-kompanija skaču.

Njihov način poslovanja, kažu u "Tomasu Kuku", bio je i jedan od glavnih razloga za slom jednog od svetskih turističkih giganata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво