Kolaps "Tomasa Kuka" šokirao turiste i agencije, stotine hiljada putnika zarobljeno

Nakon što je jedan od najvećih svetskih tur-operatora "Tomas Kuk" objavio bankrot, stotine hiljada putnika ostali su zarobljeni na svetskim destinacijama i traže mogućnost da se vrate kućama. Ćerke-firme u drugim zemljama traže pomoć, a hotelijeri na mnogim destinacijama su zabrinuti zbog mogućeg smanjenja broja turista.

Zbog kolapsa "Tomasa Kuka", u svetu je ostalo zarobljeno oko 600.000 putnika, uključujući desetine hiljada iz Nemačke, prenosi Rojters.

Navodi se da je danas trebalo na put da krene 21.000 putnika sa kompanijama podružnicama "Tomasa Kuka".

Zvaničnici nemačke vlade su saopštili da će osiguranje verovatno pokriti troškove većine putnika.

Podružnica "Kondor" zamolila je nemačku vladu za zajam kako bi opstala na tržištu. Portparol nemačke vlade je potvrdio da je stigao zahtev iz "Kondora", ali nije naveo o kolikoj sumi je reč. Zahtev su podržali i sindikati.

Španski aerodromski operator "Aena" saopštio je da je danas otkazano 46 letova kompanije "Tomas Kuk".

Oglasila se i turska federacija hotelijera, koja je navela da bi kolaps "Tomasa Kuka" mogao da znači 600.000-700.000 manje turista u Turskoj godišnje.

Predsednik federacije Osman Ajik rekao je Rojtersu da je trenutno 45.000 turista u Turskoj koji su došli iz Velike Britanije i ostatka Evrope preko "Tomasa Kuka".

Dodao je i da kompanija duguje između 100.000 i 200.000 funti malim hotelima koji bi zbog toga mogli da trpe posledice.

Ministar turizma Tunisa je rekao da "Tomas Kuk" duguje 60 miliona evra hotelima u toj zemlji za boravke turista u julu i avgustu. Dodao je da u Tunisu trenutno ima 4.500 turista koji su došli preko "Tomasa Kuka".

Kompanija "Tomas Kuk" je bila u pregovorima za premošćavanje duga od 1,7 milijardi funti, ali su pregovori propali što znači da se otkazuju svi aranžmani i čarter-letovi.

Britanski premijer Boris Džonson, koji se uputio u Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN, obećao je obiman vladin odgovor kako bi se pomoglo muštrijama "Tomasa Kuka".

"Veoma je teška situacija, naše misli su sa mušterijama 'Tomasa Kuka', turistima koji se suočavaju sa teškoćama da dođu kućama", naveo je Džonson.

Kako je dodao, Vlada će se potruditi da ih vrati i biće napravljeni planovi kako bi se učinilo ono što je neophodno.

Naveo je i da je potrebno pronaći načine na koje bi se tur-operatori zaštitili od bankrotstva u budućnosti.

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 23. sep 2019, 20:32) - anonymous [neregistrovani]

Nova svjetska kriza kuca na vrata...

Britanska aero-kompanija Thomas Cook je ovim iznenadnim bankrotom pokazala koliko je neizvjesna situacija u svjetskoj ekonomiji.I ovo je samo pocetak nevolja na svjetskom trzistu jer veliki svjetski koncerni jos uvijek kriju podatke o svojim poslovanjima.SAD vec udaraju dodatne takse na mnogo vaznih uzoznih roba prema Kini i EU kako bi zastitili svoje nekonkurentne proizvode,a borba za svaki dio svjetskog trzista se sve vise zaostrava.
Neko je dobro napomenuo da je Deutsche Bank kao najveca u Njemackoj i u EU a koja je skoro u bankrotu sto ce reci da ce ona povuci za sobom cijelu ekonomiju EU i svijeta.A, do bakrota je dosla pogresnim poslovnim potezom kad je DB kupila akcije americkih osiguravajucih drustava koja su garantovala otplatu nenaplativih kredita povjerioca americkim bankama i tako DB danas otplacije nenaplative dugove firmi i pojedinaca americkim bankama iz krize 2008 godine.U pitanju 33 000 milijardi dolara.Da,da,nisam pogrijesio,taj iznos je za trecinu veci od duga SAD koji iznosi 21 000 milijardi $.Dakle,Njemacka je u vrlo teskoj situaciji radi Deutsche Banke sto povlaci negativne posljedice za cijeli svijet.Zapadne ekonomije su bukvalno dosle na vrh planine i sada ce se polaganije ili brze morati spustati u podnozje planine.

(ponedeljak, 23. sep 2019, 19:41) - anonymous [neregistrovani]

Tomas Kuku - zapad

"Nije zlato sve sto sija"

(ponedeljak, 23. sep 2019, 19:07) - anonymous [neregistrovani]

EU i GB tek ceka kolaps

Ogromni problem dolaze tek kada EO pocne da se raspada kada GB izadje iz EU. 

(ponedeljak, 23. sep 2019, 18:33) - anonymous [neregistrovani]

bankrot

mora biti bankrot kada drzava zagrabi 80%poreza, nije nigde mnogo bolje. stara je to turisticka kompanija sa renomeom,kada su oni pukli sta da ocekujemo? strasno.

(ponedeljak, 23. sep 2019, 17:52) - milan [neregistrovani]

Re: "Kraj!"

Dobar i realan komentar.

Na žalost.

(ponedeljak, 23. sep 2019, 15:52) - anonymous [neregistrovani]

kraj

Svedoci smo bankrota raznih kompanija na zapadu, jer banke više ne mogu da prate njihovo očajno poslovanje. Osim toga, banke su prazne i same u dugovima, a novac koji se štampa, nema pokrića. Cela privreda je na staklenim nogama i u ogromnim dugovima. Pre svega Dojče banka, a sa njom i ukupna privreda, čiji je garant. Kriza koja dolazi, premašuje onu iz 2008.g., jer ovu neće imati ko da sanira. U ovakvim vremenima, počinju svetski ratovi.

(ponedeljak, 23. sep 2019, 14:59) - Из Бриатније [neregistrovani]

”Томас Кук”

Британсkа агенција за превоз туриста искључиво у аранжманима осталих туристичких представништава која их унајме.

(ponedeljak, 23. sep 2019, 14:47) - anonymous [neregistrovani]

Nedoreceno

Jos nam samo kazite cija je to kompanija, makar koje drzave?

(ponedeljak, 23. sep 2019, 14:35) - anonymous [neregistrovani]

tako valjda treba

Kada država Srbija podrži Air Srbiju ili bilo koju drugu firmu to je katastrofa, mora da se pusti da propadne itd..Kada Nemačka država pomogne Opelu, Kondoru i drugima to se zove spasavanje.Kada čak i Hrvatska zalegne za Uljanik ili Treći maj, to je Europski.

(ponedeljak, 23. sep 2019, 14:23) - anonymousTO3A [neregistrovani]

Nema gore kompanije

Jedan let je bio previse... kasnili su 3 sata, izgubili mi kofer I tada sam rekao
"sa ovima, nikad vise"!