Pčelari sa Balkana na sajmu u Vranju

U Vranju je održan treći Pčelarski sajam jugoistočnog Balkana. Okupio je pčelare i izlagače pčelarske opreme iz sedam zemalja. To je bila prilika da razmene iskustva, ali i nauče nešto novo o pčelarstvu jer su organizovana i stručna predavanja. Naredne godine subvencije po košnici biće 800 dinara, umesto dosadašnjih 720, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

U dve hale Sportskog centra u Vranju proizvodi u vezi sa pčelarstvom. Veliko interesovanje za med, opremu, stručnu literaturu. Izlagača je 12 odsto više u odnosu na prošlu godinu, došli su iz mnogih gradova Srbije i okolnih zemalja.

"Ovde ima veliki izbor pčelarske opreme što kod nas nema, sajam nam služi i za međusobna druženja, razmenjivanje iskustava, nove tehnologije", kaže Aco Pavlovski iz udruženja pčelara "Kriva Palanka" iz Severne Makedonije.

Pčelar iz Čačka Marjan Gojković kaže da razmenjuju iskustva, kakvo je stanje u Bugarskoj, u Makedoniji i da je uvek se lepo pojaviti na sajmu i sresti se sa ljudima.

"Mi imamo brend ‘Vlasinski med‘, ali nema još dobre prodaje. A ova godina je bila najbolja otkako pčelarim", kaže Novica Cvetkov, pčelar iz Surdulice.

O iskustvima, kvalitetu meda, tehnikama pčelarenja, bolestima pčela, pčelari su mogli da saznaju i na stručnim predavanjima.

"Med je proizvod koji se veoma ceni svuda u svetu, a najvažnije je da je čist. Godinama istražujem pčele i pčelinja društva, nekada u proizvodima ima veštačkih supstanci", kaže inženjer prehrambene tehnologije iz Nemačke Anet Šreder.

Pčelari iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije planiraju da naprave sopstveni pogon za prikupljanje i plasman meda.

"Zove se ‘Naš med‘, gradi se u Rači, radi plasmana meda bez posrednika na tržištu. To nam je bilo neophodno i to je nešto što je neophodno svim poljoprivrednicima u Srbiji", kaže predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović.

Sajam organizuju Savez pčelarskih organizacija, u saradnji sa Društvom pčelara "Matica" iz Vranja, uz podršku grada i Turističke organizacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи