Može li srpska rakija da parira viskiju, votki i džinu

U 540 registrovanih destilerija proizvedi se petina srpske rakije, ostalo je iz sivih tokova, kažu veliki proizvođači, koji su se udružili u Nacionalni savet. Imaju podršku države a cilj im je da se poveća izvoz i srpska rakija promoviše kao ekskluzivno piće u svetu.

Na jednom od najvećih svetskih sajmova žestokih alkoholnih pića koji je krajem avgusta održan u Kini, u konkurenciji 1.800 proizvođača, za jednog od devet pobednika izabrana je rakija iz Srbije.

"Dosta puta smo se dokazali na međunarodnoj sceni da može srpska rakija da parira najvećim brendovima na svetskoj sceni", kaže Miroslav Knežević iz destilerije "Hubert".

A kako i ne bi parirala viskiju, votki ili džinu kada se ta pića prave od kukuruza, krompira, pirinča. Visokokvalitetna srpska rakija dobija se destilacijom stoprocentnog voća.

Malina, šljiva, dunja, kajsija u flaši, za inostranog kupca je prvorazredni luksuz koji su spremni dobro da plate. Rakija koja kod nas košta 1.500 dinara u Kini ili Kanadi je četiri puta skuplja.

Da proizvedemo dobar kvalitet znamo, nedostaju nam količine i kontinuitet proizvodnje.

"Istorijski je trenutak da se pokrenemo svi kao celina, kao država da se deklarišemo našu državu kao što je škotska deklarisala svoju državu za viski", kaže Milan Zarić iz destilerije "Zarić".

"Prošle godine kineski kupac od jedne destilerije je tražio kontejner robe znači 20 hiljada jedinica. Samo za prezentaciju i razvoj tržišišta tamo, znači pričamo o velikim količinama i pitanje je sada da li mi svi udruženo sada možemo efikasno i brzo odgovorimo", kaže Ivan Urošević iz Grupacije proizvođača rakije.

Oni koji proizvode legalno godinama nisu ulagali u proširenje proizvodnje jer im bolju zaradu uskraćuju oni koji ne plaćaju akcize i poreze.

Ministarstvo poljoprivrede im obećava da će pojačati kontrolu, davaće veće subvencije, uložiti u zaštitu geografskog porekla rakije i pomoći im da se predstave na inostranim sajmovima.

"Ove rakije koje su nagrađene vode poreklo od najprobranijih i najkavlitetnijih plodova", kaže Velimir Stanojević iz Ministarstva poljoprivrede.  

Srbija izveze tek 10 odsto proizvedene rakije. Jedna od ideja Udruženja je i da se više ulaže u degustacione sale, jer je to, kažu, izvoz na kućnom pragu. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво