Čadež: Stižu i nemačka mala i srednja preduzeća

Već za nekoliko meseci, početkom naredne godine, Srbiju će posetiti velika delegacija nemačkih malih i srednjih preduzeća koja su sve zainteresovanija za ulaganje kod nas, kako bi se što detaljnije upoznali sa uslovima i potencijalima za investiranje i iskustvima velikih kompanija koje uspešno posluju na srpskom tržištu, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u Berlinu, gde zajedno sa premijerkom Anom Brnabić boravi u zvaničnoj poseti Nemačkoj.

"Postaknuto dobrim iskustvima velikih nemačkih kompanija koje su već investirale u Srbiji, zapošljavaju oko 60.000 radnika i angažuju naše firme za dobavljače, raste i interesovanje malih i srednjih preduzeća iz Nemačke", rekao je Marko Čadež nakon sastanaka sa predstavnicima Saveznog udruženja nemačkih malih i srednjih preduzeća (BVMW), a uoči razgovora sa članovima nemačkog Udruženja porodičnih preduzeća i digitalne asocijacije (BITKOM).

Predsednik PKS-a je ukazao da Srbija nemačkim investitorima nudi upravo ono što im je potrebno da ulažu i ostvare profit – stabilnost, podsticajnu poslovnu klimu, kvalitetne kadrove i pouzdane lokalne kompanije, saopštila je Privredna komora Srbije.

"To je i bila jedna od tema razgovora u Udruženju malih i srednjih kompanija u Nemačkoj. Nemački privrednici iz ovoga udruženja koje okuplja više od milion članova želeli su od nas da saznaju zašto treba investirati baš u Srbiji. Čuli su dobra iskustva i žele da dođu", rekao je Čadež.

Ističe da će nemački privrednici, koji u januaru doputuju u Srbiju, moći da se uvere šta je sve urađeno na unapređenju privrednog ambijenta i uslova poslovanja i investiranja i koje mogućnosti im nudimo.

Čadež je ukazao na niz stimulativnih mera za ulaganja koje je donela Vlada Srbije, počev od poreskih olakšica, preko pojednostavljenih procedura do posebnih podsticaja za ulaganje u inovacije, istraživanje i razvoj i savremene tehnologije.

"Na nama je da iskoristimo taj potencijal i da što više tih preduzeća sutra vidimo u Srbiji", poručio je Čadež.

Podseća i da je PKS prethodnih godina organizovao više biznis foruma sa privrednicima nemačkih pokrajina, kao i da će ta praksa biti nastavljena i sledeće godine.

Delegacija Srbije, posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sastaće se sa predstavnicima Udruženje porodičnih preduzeća i digitalne asocijacije (BITKOM).

O značaju ovih razgovora za jačanje srpsko-nemačke privredne saradnje najbolje govore podaci o snazi i uticaju ovih privrednih asocijacija.

BVMW zajedno sa partnerskim organizacijama okuplja čak 1,1 milion kompanija članica, ima 300 regionalnih i lokalnih kancelarija u Nemačkoj i oko 40 predstavništava širom sveta.

Pruža podršku malim i srednjim firmama u svakodnevnom poslovanju i poslovnom povezivanju sa domaćim i inostranim partnerima. Zastupa interese nemačkog malog i srednjeg biznisa na domaćem i međunarodnom tržištu, u komunikaciji sa nacionalnim i institucijama EU u Briselu, sindikatima i velikim kompanijama.

Udruženje porodičnih preduzeća (BITKOM) je kontaktna tačka za velike nemačke porodične kompanije sa godišnjim obimom prodaje većim od 50 miliona evra, ali i za manje i srednje porodične firme. Ovu biznis organizaciju, posvećenu saradnji, povezivanju i jačanju pozicije porodičnog biznisa, podržava više od 500 porodičnih kompanija među najvećim u Nemačkoj.

Sastanak u BITKOM-u otvara vrata za ulaganja i saradnju naših visokotehnoloških firmi i IT startap zajednice sa više od 2.600 nemačkih kompanija iz sektora digitalne ekonomije – sa oko 1.500 malih i srednjih preduzeća i startapova, ali i velikim brojem globalnih igrača u oblasti softvera i hardvera, telekomunikacionih i internet usluga, digitalnih medija...

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 19. sep 2019, 15:27) - anonymous [neregistrovani]

Kakva obecanja?

U pitanju je bio sastanak kao i svaki drugi, da li ce sprovesti bilo sta od onog sto se pise u delo - sigurno da hoce. Da li je ovo u svrhu izbora - ne bih rekao, izbori su tek u Martu ili Aprilu sledece godine, dakle za 6-7 meseci a ne mesec ili dva. Treca stvar, mislim da se oni uopste ne obaziru na nekonstruktivne kritike jer dosad im rezultati idu u korist pa ne sumnjam da ce opet pobediti na izborima kad budu bili.
Ne kazem da su idealna vlast, daleko od toga ali rezultati su vidljivi.

(četvrtak, 19. sep 2019, 08:55) - anonymous [neregistrovani]

Ono kad....

...ti zbog izbora daju lazna i nebitna obecanja.