Veće plate – dobra vest za zdravstvene radnike

Od 1. novembra povećavaju se zarade zaposlenima u javnom sektoru. Najveću povišicu osam do 15 odsto mogu da očekuju zaposleni u zdravstvu, pre svega medicinski i stomatološki tehničari. U sindikatima očekuju da će broj onih koji odlaze u inostranstvo biti manji u budućnosti.

Prema poslednjim podacima Instituta "Batut" povećanje će osetiti oko 50 hiljada medicinskih sestara i tehničara, oko 25 hiljada doktora medicine i  stomatologije koji su zaposleni za stalno i oko devet hiljada njih koji su zaposleni na određeno vreme.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti dr Zoran Savić rekao je za RTS da je povećanje plata u zdravstvu dobro, a naročito kada je ono sve veće i veće. 

Prema njegovim rečima, doktor medicine će nakon povećanja imati platu od oko 76.800 dinara a medicinske sestre i tehničari od 45.000 do 49.000 dinara.

Osim plata, ulagaće se i u zdravstvenu insfrastrukturu a Savić smatra da će broj onih koji odlaze u inostranstvo biti sve manji. 

"Niko nije uspeo da spreči migracije radne snage ali mislim da će broj onih koji odlaze biti manji", rekao je Savić.  

Govoreći o sastanku sa Ministrom Zlatiborom Lončarom naveo je da je to jedan od sastanaka na kojem se govorilo o ulaganjima, prijemu nove radne snage ali i rešavanju stambenog pitanja zaposlenih u zdravstvu.

broj komentara 0 pošalji komentar