Ratari u južnom Banatu nezadovoljni cenom kukuruza

U južnom Banatu berbu kukuruza poljoprivrednici nikako da počnu, jer zbog obilnih kiša ne mogu da uđu u njive. Očekuju dobar rod, ali nisu zadovoljni ponuđenom cenom.

Ova godina je bila veoma specifična za proizvodnju kukuruza sa mnogo padavina,ali u pogrešno vreme. Najviše kiše bilo je u maju i to 153 litara po metru kvadratnom i kukuruz koji je posejan u aprilu nije mogao pravilno da se razvija.

Nakon toga usledile su visoke temperature i topao vetar i prosečan rod od devet i po tona po hektaru posle svega je sasvim zadovoljavajući,ali ratare brine ponuđena otkupna cena od 13 i po dinara po kilogramu.

"To nije zadovoljavajuće za našu proizvodnju, jer su veliki troškovi oko ulaganja u gorivo, đubrivo, semerad, ali šta se uradilo uradilo se i kukuruz će doneti neki prinos, ali sa ovakvom cenom to je malo", kaže Đura Šušnjar iz Pančeva.

Stevan Radovančev iz Crepaje kaže da bi cena oko 18 dinara bila profitabilna i mogli bi nešto da  zarade i razduže dugove koje imaju.

"U strahu smo, jer nemamo nikakvu sigurnost,a zadužili smo se i sad to treba da se vrati da bi mogli da preživimo do sledeće sezone",  kaže on.

Do pre samo nekoliko nedelja očekivao se mnogo veći prinos i kvalitet kukuruza u južnom Banatu,jer su u junu i julu bili idealni uslovi za njegov razvoj.

"Kukuruz je normalno obavio sve što treba da obavi, formirani su prinosi i bilo je samo pitanje kada će doći do sazrevanja i otpuštanja vlage,ali prošlu nedelju i onu pre nje karakterišu visoke temperature i topao vetar, gde je došlo do naglog sušenja zelene nadzemne mase kukuruza, stabljike i listova", kaže stručni saradnik u Institutu Tamiš-Pančevo Bogdan Garalejić.

Poljoprivrednici sad priželjkuju lepo vreme kako bi što pre ušli u njive da oberu kukuruz,a svako će nakon toga imati i svoju računicu i odlučiće da li će ga odmah prodati ili će ga uskladištiti i čekati veću cenu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво