JAT: Pregovori sa Turcima na dobrom putu

Razgovori o strateškom partnerstvu sa "Turkiš erlajnsom" odvijaju se u "dobrom pravcu", izjavio generalni direktor “Jat Ervejza” Srđan Radovanović. Partnerstvo po ugledu na "Fijat" i "Zastavu".

Generalni direktor "Jat ervejza" Srđan Radovanović rekao je da se razgovori sa "Turkiš erlajnzom" odvijaju u "dobrom pravcu" i dodao da su predstavnici turske diplomatije stupili u kontakt sa srpskim vlastima.

Stvar sa strateškim partnerstvom sa 'Turkiš erlajnsom' se zahuktava, i vrlo je blizu trenutak kada ćemo mi iz 'JAT-a' potpunu komunikaciju sa 'Turkiš erlajnsom' prepustiti vlasniku kapitala, odnosno državi, jer smo mi već postali objekat transakcije, a ne onaj ko to treba da vodi", precizirao je Radovanović.

Radovanović je istakao da bi dobar model strateškog partnerstva mogao da bude po ugledu na "Fijat" i "Zastavu", odnosno da "Turkiš erlajns" i vlada budu vlasnici nacionalnog avioprevoznika, napominjući da će to biti utvrđeno tokom pregovora.

Bilo još zainteresovanih za strateško partnerstvo sa "Jatom", kao što su "Marfin grupa" sa Kipra i "Etihad ervejz" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali se najdalje i najkonkretnije u razgovorima otišlo sa "Turkiš erlajnsom" i "99 odsto daljih koraka u tom pravcu je na vladi".

"Turkiš erlajns" u plusu 

"Jat" će ovu godinu završiti sa gubitkom od oko 15 miliona evra, što je niže od prvobitno prognoziranih 20 do 25 miliona evra i duplo manje od gubitka u prethodnoj godini, rekao Radovanović.

"To, naravno, nije sjajno, ali je bolje nego što smo se nadali. "Jat ervejz", kao i većina avioprevoznika u svetu, ove godine ima gubitke.

"Turkiš elajns" jedan je od retkih koji je zabeležio profit u 2008. i 2009. godini", naglasio je Radovanović.

JAT u ovoj godini očekuje oko 1,1 miliona putnika, a do decembra ove godine prevezeno je milion putnika, dok se u 2010. godini očekuje još pola miliona više.

"Milion i po putnika obezbedilo bi JAT-u pozitivni bilans", smatra generalni direktor srpske aviokompanije.

"Ove planove neće biti lako ostvariti, a jedan od razloga je što je JAT, kao javno preduzeće, istovremeno i na tržištu i uz to mora da vodi konzervativnu poslovnu politiku", rekao je Radovanović.

Tržište ubrazava JAT, a zakon usporava

"Mi moramo da krešemo troškove, da dižemo promet i istovremeno da spuštamo cene, a u celoj toj situaciji nas, kao javno preduzeće opterećuju i postojeće procedure. Zakoni i procedure se apsolutno moraju poštovati, ali je činjenica da nas usporavaju ", naveo je Radovanović, i podsetio da je projekat za taksi usluge putnicima JAT-a odložen zbog žalbi u postupku javne nabavke.

Radovanović je ukazao i da prodaja poslovne zgrade JAT-a na Novom Beogradu, od koje je novac trebalo da bude upotrebljen za servisiranje aviona, ide sporije upravo zbog toga što je reč o državnoj imovini, pa se moraju poštovati određene procedure.

JAT ima 15 aviona, od toga je pet u hangaru, a deset u saobraćaju, a to nije dovoljno za planiranih 1,5 milion putnika u narednoj godini, istakao je Radovanović.

"Avioni koji lete su super bezbedni, i mi u JAT-u se ponosimo činjenicom da smo, kada je reč o pitanjima sigurnosti i bezbednosti, u samom svetskom vrhu, o čemu svedoče svi potrebni međunarodni sertifikati, i rigorozne međunarodne kontrole koje uvek prolazimo bez ijedne neusaglašenosti sa strogim propisanim međunarodnim standardima", rekao Radovanović.

U narednoj godini "JAT će uvesti sopstveno linijsko održavanje aviona, čime će u 2010. godini biti ostvarena ušteda od tri miliona evra, rekao je generalni direktor JAT-a.

"Naši odnosi sa 'Jat tehnikom' su takvi da mi od njih stalno tražimo rokove, koje oni prekoračuju, a oni od nas traže novac sa kojim mi kasnimo iz objektivnih razloga, tako da to nije dobro", objasnio je Radovanović.

Generalni direktor JAT-a je istakao da je to posledica "nespretno" izvedenog odvajanja "Jat tehnike" od "Jat ervejza" pre nekoliko godina i dodao ta takva činjenica primorava JAT na sopstveno linijsko održavanje.

Osnivanje sopstvenog linijskog održavanja podrazumeva zapošljavanje novih ljudi, ali će broj zaposlenih u JAT-u i dalje ostati na 1.200, koliko ih ima sada, posle programa rešavanja viška zaposlenih, pošto će otići još jedan broj zaposlenih, najavio Radovanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво