Kina finansijski sve prisutnija na "Putu svile"

Jedna od zemalja koju je novi "Put svile" doveo u Srbiju je Kina i to kroz direktne investicije, ali i infrastrukturne projekte, kredite... U 2018. godini ta zemlja je bila šesti investitor u Srbiji. Finansijski, osim u Aziji, Kina je sve prisutnija u Evropi, ali i u Africi. Nemačka fondacija "Bertelsman" objavila je istraživanje o tome da li je Peking na putu svile pretekao Zapad u finansijskom prisustvu.

Stevan Rapaić sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu rekao je za RTS da se u budućnosti može očekivati veće finansijsko prisustvo Kine na celom "Putu svile" kroz kredite i infrastrukturne projekte, ali i kroz direktne strane investicije. 

Kako je rekao Rapaić, Kina je napravila dugoročni plan a planovi Komunističke partije Kine traju i po sto godina.  

Jedna od zemalja koja je zavisna od investicija iz Kine jeste Pakistan i u toj zemlji je mnogo više investicija iz Kine nego sa Zapada.

Rapaić napominje da se to odnosi na investicije kroz fondove a ne na direktne strane investicije. 

Kako je dodao, kada zapadne zemlje ulažu kroz fondove, to je ne samo iz budžeta tih zemalja već i iz budžeta međunarodnih institucija koje traže određene standarde i preduslove. 

"Kina kroz inicijativu Pojas i put nije pokazala da postavlja uslove i da ima pretenzije da utiče na političe odnose u zemljama domaćina", rekao je Rapaić.  

Navodi da, ako se čitaju autori iz EU, dolazi se do podataka da je Kina izdvojila nekoliko biliona dolara za investicije kroz "Pojas i put" i da ta cifra izaziva paniku kod Zapadnog sveta. 

Kada je reč o Srbiji, Rapaić ističe da je ceo region trgovinski vezan za EU i da najveće direktne strane investicije dolaze iz EU.

Zbog toga će, ističe, Srbija, kao i ceo region, bez obzira na trgovinski rat između Kine i SAD ostati trgovinski vezani za zemlje EU. 

Govoreći o Africi, Rapaić je pomenuo da je Kenija jedna od najznačajnijih zemalja za investicije iz Kine. Reč je o ulaganjima u železnicu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво