Mali za RTS: Veće plate do kraja godine, povećanje penzija od 1. januara

Ministar finansija Siniša Mali rekao je za RTS da će penzioneri do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a da se povećanje penzija očekuje od prvog januara 2020. godine. Zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati povećanje plata do kraja godine.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Siniša Mali je rekao da će svi penzioneri do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a da se povećanje penzija očekuje od prvog januara 2020. godine.

"Do kraja godine naši najstariji sugrađani treba da očekuju jednokratnu isplatu od 5.000 dinara, ako kalkulacije budu tačne, uz povećanje penzija od 1. januara – videćemo koliko će biti shodno švajcarskoj formuli", kaže Mali.

Ministar finansija je rekao da zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati povećanje plata do kraja godine.

"Do kraja godine biće povećanje plata u javnom sektoru, vrlo brzo za desetak dana, samo da pogledamo kako nam stoji budžet, do polovine septembra znaćemo koliki će procenat povećanja biti", istakao je ministar.  

Mali dodaje da postoji veliki broj izazova – usporava nemačka ekonomija, evrozona – što može da utiče na stope rasta naše ekonomije.

"Situacija u budžetu je takva da rezultati ekonomskih reformi iz 2014. godine daju za pravo da rezultate i efekat vratimo građanima Srbije kroz povećanje plata i penzija", istakao je Mali. 

Kvalitet života po pitanju infrastrukture raste shodno tome da investiramo što više kroz nacionalni ivesticioni program, a sa druge strane, ističe Mali, želimo da životni standard što pre dođe do nivoa koji je potreban. 

"U decembru ćemo sa povećanjem plata imati prosečnu platu od preko 500 evra. Dakle, počeli smo sa 320, pre par godina, polako ali sigurno idemo ka podizanju životnog standarda bez ugrožavanja makroekonomske stabilnosti, kroz stabilne finansije", zaključio je Mali. 

Trend rasta direktnih stranih investicija 

Ugledni časopis Fajnenšel tajms u najnovijem broju objavio je da Srbija privlači skoro 12 puta više stranih investicija nego ekonomije njene veličine.

Srbija je prošle godine privukla 5,8 milijardi dolara kroz 107 projekata, većinom u proizvodnju. 

"Ovo je veoma dobra vest za građane, samo u roku od tri nedelje dve dobre vesti. Najpre smo proglašeni za rekordera po pitanju broja stranih direktnih investicija, 107 prošle godine. Pre dva dana i po obimu investicija smo broj jedan u svetu, dominira kineska fabrika u Zrenjaninu", ističe Mali.

Rekao je da ga ohrabruje podatak da u prvih šest meseci ove godine imamo 1,9 milijardu evra stranih direktnih investicija, što je 31,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ministar finansija kaže da imamo trend rasta stranih direktnih investicija, a sa više investicija ima i više novca u budžetu, uz manju stopu nezaposlenosti.  

"Pre par dana Zavod za statistiku izašao je sa podatkom da nam je stopa nezaposlenosti 10,3 odsto od kada se taj parametar računa, od 2004. godine, nikada nam niža stopa nezavisnosti nije bila, sa suficirom u budžetu naša ekonomija je na zdravim nogama i to je posledica teških ekonomskih reformi od 2014. godine", istakao je Mali. 

"Domaće investicije rastu kao i strane" 

Prema njegovim rečima, i domaće investicije rastu kao i strane. "Mi smo zbog teške ekonomske situacije pre 2014. bili malo zatvoreniji, nismo bili atraktivni za direktne strane investicije, a one privlače više medijske pažnje. Tu su i domaće investicije i država podstiče njihov rast na dva načina", ukazuje ministar finansija.

Prema njegovim rečima, to je dobra poreska politika i dalje smanjenje opterećenja na zarade.

"Smanjenje opterećenja na zarade uradili smo prošle godine, uradićemo to i ove za narednu godinu. Pre samo dve godine, opterećenje na zarade je bilo 63 odsto, sada je 62 odsto. Ukoliko potvrdimo naš dogovor sa MMF-om od naredne godine biće 61 odsto – polako smanjujemo to opterećenje", objašnjava Mali. 

Sa povoljnim kreditima i okruženjem podstiče se i privatni sektor da investira, ukazuje Mali.   

Govoreći o "minimalcu", Mali kaže da se došlo do tog trenutka da se značajno poveća minimalna cena rada, slično kao i prošle godine, a možda čak i više. Istakao je da govori o dvocifrenom procentu povećanja minimalne cene rada.

"Idemo i sa nastavkom rasterećenja privrede po pitanju zarada i troškova koji su vezani za zarade. Prošle godine smo ukinuli doprinose za nezaposlene na teret poslodavca, ove godine imamo dve ili tri varijante šta možemo da ukinemo dodatno i imamo prostor u budžetu koji je stabilan", rekao je Mali.

Ministar Mali je zaključio da će se o svemu znati više nakon sastanka sa sindikatima.

broj komentara 18 pošalji komentar
(četvrtak, 05. sep 2019, 14:59) - anonymous [neregistrovani]

Обећања и испуњавање обећања

Пре четири месеца су говорили: да финансијски фантастично стојимо; да смо по тим питањима међу најбољим, ако не и најбољи у Европи, па и свету; да смо закорачили у златно доба; да ће ускоро пензије и плате бити страшно повећане, а најмање за 10%. А ево сада кажу да ће пензије бити повећане од 1.јануара 2020.године, за неких 5,5 %, што је знатно касније и у процентима дупло мање него што су у еуфоричном стању говорили.

(četvrtak, 05. sep 2019, 14:30) - anonymous [neregistrovani]

Nista od toga

Gde je povecanje penzija za 2019.godinu?.Ovo je povecanje za februar 2020.godine..Do tada ima jos 6 meseci.Jednostavno to resite povecajte duplo i izmirili ste i 2019.i 2020.god.Znam da necete.Samo se sluzite uvek istim sredstvima.Povecanje na kraju ili pocetkom skedece godine i uvek ukradete jednu godinu.Veoma jadno i bedno.Odose nam sva deca u Nemacku.Za par godina ostace samo oni koji ne mogu da odu.

(četvrtak, 05. sep 2019, 13:45) - anonymous [neregistrovani]

Prosle godine nisu bili izbori

A dobili smo po 5.000. Nije da ih branim ali nisi u pravu.

(četvrtak, 05. sep 2019, 13:22) - anonymous [neregistrovani]

Zika

bice minimalna povisica
a sve ce poskupeti duplo od te povisice

(četvrtak, 05. sep 2019, 13:15) - anonymous [neregistrovani]

избори

Линеарно повећање пензија се ради само пред изборе. Процентуално је оно што је поштено и треба дати свакоме према заслузи (количини уплаћеног новца у фонд). Неко је радио 40 година и имао пристојну плату и при томе уплатио велику своту у фонд, док је неко радио 15 ак година и нешто минимално уплаћивао. Где је правда да добију исто?

(četvrtak, 05. sep 2019, 11:11) - anonymous [neregistrovani]

Izbalansirano

Ekonomski sistem (zivot) jedne drzave treba da bude izbalansiran , da je odziv danas ali i mnogo godina unapred . To isto vazi za politicki sistem (zivot) jedne drzave .
Upotreba ekonomskog i politickog sistema u reklamne svrhe je katrastofalna za buducnost i prosperitet jedne drzave .
Znanje-obrazovanost-matematika-zdrav razum !!!

(četvrtak, 05. sep 2019, 11:10) - anonymous [neregistrovani]

...

A mi sto nemamo posao ?

(četvrtak, 05. sep 2019, 10:51) - anonymous [neregistrovani]

Trik pred izbore

Svim penzionerima ne treba dati po 5000 din.Da li su penzioneri sa penzijom od 60 000 dinara ugroženi?Samo pred izbore delite po 5000 dinara.Dosta trikova.

(četvrtak, 05. sep 2019, 10:40) - anonymous [neregistrovani]

Eh, kada bi izbori bili bar dva puta godisnje...

Mozda bi onda plate I penzije bile pristojnije...

(četvrtak, 05. sep 2019, 10:36) - Željko [neregistrovani]

Povećanje penzije

Visina penzije je proporcionalna uplaćenoim iznosu u fond PIO tokom radnog veka.
Ako je neku uplatio više, logično jer da ima i veću penziju. Povećanje od 5% treba da bude jednako za sve penzionere bez obzira na iznos penzije. Pretpostavimo da neko oroči u banci 10.000 dinara, a neko 100.000 dinara, a onda se pojavi neko i kaže: nije fer da onaj sa većim oročenim iznosom dobije veću kamatu. To je slično ovome što ovaj gospodin pokušava da nam kaže.