Uređivanje industrijskih zona – priprema za nove investitore

Lokalne samouprave shvatile su da investitore mogu privući samo sa uređenim poslovnim zonama. Ove godine se realizuje 19 lokalnih projekta gradnje pristupnih puteva i opremanja industrijskih zona. Njihova vrednost je 600 miliona dinara, a polovinu obezbeđuje Vlada. Ministarstvo privrede za sledeću godinu najavljuje ekspanziju tog programa podrške jer će, kažu, biti mnogo više novca. Zadatak lokalnih vlasti je da na vreme spreme projekte.

Valjevo je među gradovima koji će dobiti još jednu industrijsku zonu. Grad je iz sopstvenih sredstva već uložio 290 miliona dinara.

Uz podršku države u privrednoj zoni "Valjevo istok" gradiće saobraćajnicu, komunalnu i energetsku infrastrukturu, pa se za dve godine na ovoj livadi nadaju novim fabrikama.

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović istakao je da će industrijska zona i saobraćajnica biti od ogromnog značajna.

"Nova saobraćajnica će nas povezati sa industrijskom zonom 1, u prostoru bivše fabrike 'Stefil' u Valjevu. Ovde će upravo biti brza saobraćajnica M-4 koja nas povezuje sa Koridorom 11. Imaćemo ispust sa industrijsku zonu. Očekujemo nove priredne subjekte", rekao je Gvozdenović.

I u Užicu, duž puta ka Zlatiboru, pripremaju drugu poslovnu zonu. Krajem avgusta počeli su izgradnju postrojenja za prečišćavnje otpadnih voda, koje će rešiti i problem kanalizacije.

Uz podrku EPS-a i Vlade očekuju i novu trafostanicu kako bi privrednicima i stanovništvu obezbedili kvalitetnije napajanje strujom.

Prvi čovek Užica Tihomir Petković izjavio je da će do kraja tekuće ili početkom naredne godine početi radovi na glavnoj saobraćajnici i tako se izvršiti pripreme za dolazak najvećeg investitora.

"Zavisno od njegove potrebe ćemo vrlo brzo - zajedno sa njim - odlučiti kojim tempom i kako da infrastrukturno pripremamo ovu zonu", rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Cilj – povećanje atraktivnosti zabačenih sredina 

I u ostalim lokalnim samoupravama koje su u ovom programu već se uveliko radi.

Od 2014. kroz taj program realizovana su 122 projekta u gotovo isto toliko lokalnih samouprava, vrednih 2,6 milijardi dinara.

Za te namene, dogodine, ne samo da će biti više novca, već će prioritet u raspodeli imati infrastrukturno opremanje kako tehnološki naprednijih zona, tako i onih u zabačenijim sredinama.

"Ideja ovog koncepta jeste da se upravo rade industrijske i poslovne zone u lokalnim sredinama koje se ne nalaze na atraktivnim trasama auto-puteva ili rutama puta. To je jedan od načina da se smanje regionalni dispariteti, da neke opštine koje nisu na atraktivnom geografskom području učinimo atraktivnim za investitore", rekao je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Proteklih godina bilo je slučajeva da se tehnička dokumentacija ne podudara sa stanjem na terenu. Zato se na lokalne samouprave apeluje da se dobro pripreme kako njihovi projkti ne bi bili odbijeni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи