Osečina prestonica suve šljive

U Osečini, kraju sa oko milion stabala šljive, proizvede se polovina srpskog izvoza suve šljive. Najvažniju manifestaciju u ovom delu Srbije – Sajam šljive, voćari su dočekali s niskom otkupnom cenom i velikim očekivanjima od izvoza.

Zbog niske otkupne cene šljive, Radiša Đurđević u Osladiću kod Osečine, osušiće kompletan rod.

"Niska je cena sveže šljive, ali nas to ne zabrinjava jer mi ceo rod sušimo i, na svu sreću, imamo jake otkupljivače u našem kraju", navodi Đurđević.

Miodrag Đurđević ističe da neće prodavati šljivu u bescenje.

"Nadamo se ceni do evra, nećemo predavati u presno, 15 dinara je mala cena, zato smo se odlučili da osušimo ceo rod", navodi Đurđević.

Tri generacije Đurđevića u Konjicu kod Pecke jedan deo šljiva suše, a jedan prerađuju. Do pre desetak godina imali su samo staru sušaru.

"Pre je bilo mnogo teže, mislim napornije, a sada je dosta lakše", navodi Zoran Đurđević.

Đurđevići šljivu izlažu na Sajmu u Osečini, zajedno sa još stotinak voćara.

"Jedan deo šljiva sušim, jednom delu izbijam koštice i prerađujem jer se tako skuplje prodaje. To sam video na sajmu na kom učestvujem 14 godina", objašnjava Dragan Đurđević.

Sajam u Osečini nudi najbolje što Srbija ima u šljivarstvu. Iz ovog kraja su i veliki izvoznici suve šljive u Srbiji. Od poljoprivrednih gazdinstava stvorene su velike porodične kompanije, koje su rekorderi u izvozu.

"Očekujemo da osušimo oko 1.000 tona, koje će ići na inostrano tržište. Ostatak ćemo otkupiti od naših kooperanata koji suše takođe po terenu", navodi Dobrivoje Jovanović iz kompanije "Jovanović voće"

Uz suvu šljivu, sa kojom su opstali i uspeli, žitelji Podgorine sada žele da se na svetska tržišta vrate i sa mnogo profitabilnijim prerađevinama od šljive, kao što je pekmez.

"Nemamo sokova, džemova u industrijskoj proizvodnji, moramo to da obnovimo. Nama je cilj da dovedemo investitora za takve stvari", navodi Dragan Aleksić, predsednik Opštine Osečina.

Osečina bi da postane vodeći prerađivač šljive sa zastićenim geografskim poreklom. Uz podršku države, nadaju se da će ovom cilju biti bar za korak bliže, i posle ovog Sajma šljiva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво