Srpski voćari žele na rusko tržište – dobro plaćaju, ali dosta traže

Domaći izvoznici vole tržište Rusije jer se tamo bolje plaća – za voće za koje se u EU dobije 20 centi, u Rusiji se dobije i 40 centi, rekao je za RTS ministar Branislav Nedimović.

Pri kraju je izvoz breskve i nektarina, bar na rusko tržište, a uskoro će izvoz jabuka. Ovih dana ruska kontrola nije stopirala izvoz, ali je upozorila naše ministarastvo na pegavo voće.

Ministar Branislav Nedimović ističe da je rusko tržište mnogo zahtevnije od tržišta EU, sa kojim je Srbija uskladila propise.

Naši izvoznici vole tržište Rusije jer se tamo bolje plaća – voće za koje se u EU dobije 20 centi, u Rusiji se dobije i 40 centi, rekao je ministar.

Ipak, prolazi samo prva klasa, jer oni kontrolom štite svoju proizvodnju, pre svega od uvoza novih bolesti i štetočina.  

Nedimović je rekao da postoji registar izvoznika, i da niko ne može da izvozi ako nije na tom spisku. Srbiji ipak, nedostaje zakon koji bi regulisao tržište poljoprivrednih proizvoda.

"Poljoprivredni proizvodi nisu isto što i ekseri koji mogu da stoje duže vreme. Zbog prirode posla i ljudi koji moraju u kratkom periodu da prodaju robu, jer nemaju izbora – ne mogu da drže breskve 500 dana ako nemaju hladnjaču, donećemo zakon koji će regulisati ko može da prodaje i moraće za to depozit da ostavi", naveo je Nedimović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво