Mihajlović: Teretna pruga u Smederevu biće završena za nedelju dana

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je završne radove na izgradnji nove teretne pruge u Smederevu i poručila da će zahvaljujući ulaganju u infrastrukturu taj deo Srbije postati čvorište za teretni saobraćaj.

Nova teretna pruga dužine 7,5 kilometara važna je zbog povezivanja luke i buduće industrijske zone sa železničkim Koridorom 10, i povezivanja nekoliko vidova saobraćaja – vodnog, drumskog i železničkog, istakla je Zorana Mihajlović.

"U njenu izgradnju uloženo je 9,5 miliona evra, a očekujemo da radovi budu završeni za nedelju dana", dodala je Mihajlovićeva.

Istakla je da će projekat doprineti da Smederevo ne bude samo grad čelika, nego i grad turizma, s obzirom na to da će izmeštanje pruge omogućiti da smederevska tvrđava bude stavljena pod zaštitu Uneska i da počne njena obnova.

Prema rečima Mihajlovićeve, za dvadesetak dana će biti raspisan tender za izgradnju nove luke Smederevo, na kojoj radovi treba da počnu u martu naredne godine, i u koju će ukupno biti uložena 93 miliona evra, od čega je 53 miliona evra ulaganje države u lučku infrastrukturu.

"Cilj je da naši vodni koridori budu nezaobilazni kao i drumski i železnički, i da smanjimo troškove prevoza robe kroz razvoj intermodalnog transporta i povezivanje različitih vidova saobraćaja", rekla je Mihajlovićeva.

Članica gradskog veća Smedereva Jasmina Vojinović rekla je da su građani Smedereva čekali 50 godina da se iseli pruga iz centra grada i naglasila važnost ulaganja države u infrastrukturu za razvoj Smedereva.

broj komentara 0 pošalji komentar