Pregovori o minimalcu – koji su predlozi na stolu

Predstavnici radnika, poslodavaca i Vlade nastavili su pregovore o povećanju minimalne cene rada za iduću godinu. Na drugom sastanku radne grupe Socio-ekonomskog saveta, Ministarstvo je predložilo povećanje od šest do 10 odsto, a sindikati zatražili 24 i po odsto. Poslodavcima je prihvatljiviji predlog države.

Prvi sastanak služio je za upoznavanje, drugi za konkretnije predloge. Povećanja minimalne cene rada svakako će biti, a koliko – tri su različita predloga.

Ministar finansija Siniša Mali kaže da će, s obzirom na to da postoji fiskalni i budžetski prostor za povećanje minimalne cene rada, primanja oko 350.000 ljudi biti dodatno približena minimalnoj potrošačkoj korpi.

"Želimo kompromisno rešenje i uveren sam da će povećanje biti zadovoljavajuće za sve tri strane – državu, sindikate i poslodavce. Danas smo pred njih izašli sa predlogom uvećanja od 6 do 10 odsto", naveo je Mali.

Mnogo veće približavanje minimalnoj potrošačkoj korpi – koja je oko 37 hiljada dinara – žele sindikati.

"Tražili smo konkretnu cifru, da sa sadašnjih 27.400 dinara, minimalac za 2020. bude 33.700, što bi u procentima bilo oko 24 posto, odnosno 24,5", kaže Goran Milić, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Trećoj strani, poslodavcima, prihvatljivija je ponuda države, uprkos obećanju da će povećanje minimalca pratiti smanjenje opterećenja na zarade.

"Ako bi minimalna plata bila 33.700, šta bismo radili sa onima koji imaju 32.000, šta bi radili sa onima koji imaju sada 33.000, znači morali bi da i te da povećaju. To je nemoguće da jedna privreda izdrži", napominje Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Šta je najrealnije rešenje?

Goran Milić smatra da je najverovatnija neka opcija koja je između predloga Vlade i sindikata.

Jasniju sliku sve tri strane očekuju sledeće nedelje, kada je poslednji sastanak u ovom sastavu pred sednicu Socio-ekonomskog saveta.

Pre nje, Ministarstvo rada, kako su rekli RTS-u, neće se oglašavati u medijima.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 22. avg 2019, 23:52) - MIKI [neregistrovani]

Po cenu da Srbija stane,minimalac ispod 350 € je beda i socijala...

Zamslite zemlju u kojoj čovek za pošten rad zaradi za 27.000 din, što je sada minimalac,a potrošačka korpa je 37.000 don.To znači da radnik sam sebe ne može biološki da održi u životu.Minimalac nema u javnom i državnom sektoru, praktično ne postoji,a tamo preko 50% spava i prima partijske plate,jer su tako zaposleni,nacionalna sramota.Minimalac postoji u privatnom sektoru u kome 350.000 radnika krvnički radi,i država ćut.Ovi prodani sindikalci,za šaku svojih privilegija,ubijaju ovaj narod,jer se lažno bore za interese radnika.kako ih nije sramota.Po cenu da Srbija stane,radnici trebaju da se dignu,minimalac ne bi trebao biti ispod 350 €.Biznis u Srbija zasniva se na besomučnom iscrpljivanju naroda kroz niske plate.A narod se iseljava,odlazi van,izumire,mortalitet katastrofalan,godišnje nas manje u Srbiji preko 100.000 ljudi.Pa to je nacionalna propast.Beznađe,bezperspektivnost,jad i beda,sirotinja.I nikom ništa.Ovo je nacionalna sramota za ovako propali narod.A sa druge strane pljačka,otimačina,kriminal,biznisi pod reketom,neznanje,kupovina diploma,bez morala i karaktera.SANU ćuti,SPC ćuti,važno da su prodani intelektualci namireni,pametni,radni i sa znanjem odoše.
SPC mora da odmah baci anatemu na političke vođe,sa zadatkom da se Srbija biološki i ekonomski spašava.Pa bar neka znaju da su prokleveni za sva vremena.Kritična masa u narodu za osvešćenje nažalost ne postoji.

(četvrtak, 22. avg 2019, 20:46) - anonymous [neregistrovani]

sad je trenutak

Sindikalci ne popustajte ! Eto vam prilike da jednom pokazete i snagu i karakter ! Ustajte vi zemaljsko roblje, ....