Unija poslodavaca traži Ministarstvo za preduzetništvo

Unija poslodavaca Srbije uputila je javni protest zbog toga što obrazovanjem resora u novoj Vladi Srbije nije predviđeno Ministarstva za preduzetništvo.

"Uslovi u kojima posluju srpska preduzeća lošiji su nego u mnogim državama u regionu, a neuporedivo zaostaju za poslovnim mogućnostima privrednika u zemljama EU. Porezi i nameti na zarade ne dopuštaju otvaranje novih radnih mesta i tako znatno usporavaju smanjenje nezaposlenosti", navodi se u saopštenju preduzetnika.

Navode da se svakodnevno susreću sa različitim teškoćama, nelogičnim i zastarelim propisima i preglomaznom birokratskom mašinerijom koja usporava privredni razvoj zemlje.

Zbog svega toga i nespremnosti vladajućih garnitura da godinama unazad reše ove goruće probleme, Unija je na svojoj Skupštini 9. maja uputila zahtev Vladi Srbije i novom sazivu Skupštine Srbije da se formira posebno Ministarstvo za preduzetništvo.

Ono bi imalo zadatak da po ubrzanom postupku rešava nagomilane probleme preduzetnika na srpskom tržištu i stimulisalo dalje umnožavanje i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Preduzetnici podsećaju da takvo ministarstvo postoji u mnogim zemljama EU, kao i u zemljama regiona koje su na putu da steknu status stalnog člana EU i navode kao primer uspešan rad ministarstava i u Hrvatskoj i Federaciji BiH koja su već doprinela privrednom usponu te dve zemlje.

Oni navode da se broj malih i srednjih preduzeća u Srbiji od 2000. godine do danas povećao sa 61.722 na 75.000, da trenutno zapošljavaju više od pola miliona radnika i da bi se, ukoliko se taj rast ubrza za svega nekoliko godina prepolovila nezaposlenost i znatno ojačala uloga srpske privrede u regionu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи